ESP: Mrak koji donosi ISIS neće porobiti narode Bliskog Istoka!

esp-diyarbakirDonosimo prijevod proglasa drugarske Socijalističke partije potlačenih Turske i Kurdistana (ESP) o ofenzivi Islamske države Iraka i Sirije (ISIS) i posljedicama za regiju i svijet.

Velik dio Iraka osvojila je reakcionarna fašistička banda pod nazivom Islamska država Iraka i Sirije (ISIS) koju podržavaju pojedine zemlje u našoj regiji, osobito Turska i Saudijska Arabija, a protiv režima Nurija al-Malikija u Iraku i Bašara al-Asada u Siriji. Nastanak ISIS-a izravna je posljedica američke invazije Iraka i agresivne politike u Siriji. Baš kao što je al-Kaida rezultat rata protiv Sovjetskog saveza u Afganistanu 1980ih, tako je i ISIS rezultat invazije 2003. i rata u Iraku, te građanskog rata u Siriji od 2011. Iako je danas ISIS na „terorističkoj listi“ SAD-a, to ne može izbrisati odgovornost zapadnog imperijalizma za njihov nastanak.

Imperijalistička invazija Iraka pod izgovorom „donošenja demokracije“ pretvorila je Irak u zemlju sektaških ratova. Gotovo svakodnevni bombaški napadi i protiv sunita i protiv šijita snažno su podijelili zemlju, a šijitska Malikijeva vlada koju podržava Iran nije sposobna držati zemlju na okupu. Suniti su isključeni iz iračke politike nakon okupacije zemlje baš kao što su i šijiti isključivani za vrijeme vlasti Sadama Huseina. Jedna od osnovnih metoda imperijalizma je stvaranje razdora između naroda okupirane zemlje i poticanje antagonizama koje onda okupator sam sebe poziva da riješi. ISIS je roj muha koji se nakotio upravo u takvoj močvari, a njihov nastanak u tom smislu se ne razlikuje od nastanka i uloge Desnog sektora u Ukrajini ili Zlatne zore u Grčkoj.

Vlada u Ankari, u nastojanju da oslabi kurdski pokret u Rojavi (Zapadni Kurdistan/Sjever Sirije) i vodi tajni rat protiv Asada i Malikija, podržavala je ISIS dostavljajući im kamione oružja i municije. Tajnik turske Nacionalne obavještajne organizacije (MIT) Hakan Fidan na snimci koja je procurila u javnost prilikom sastanka u Ministarstvu vanjskih poslova je izjavio: „Poslali smo gotovo dvije tisuće kamiona u Siriju“. Autentičnost ovih snimki kasnije je potvrdio premijer. Upravo na temelju ovakvih dostava ISIS se pretvorio u čudovište koje kontrolira paradržavu u Iraku i Siriji. Napad ISIS-a na turski konzulat u Mosulu i otmica tamošnjih zaposlenika podsjeća na tursku poslovicu „Tko hrani vrane, ostaje bez oka“. Ilegalna prodaja nafte Turskoj iz rafinerije Dajr az-Zor (800 milijuna dolara godišnje!) jedan je od glavnih izvora financiranja ISIS-a, a takva se trgovina ne bi mogla provoditi bez odobrenja Erdoğanove vlade.

ISIS je neprijatelj kurdskog naroda: oni napadaju institucije autonomnih vlasti u Rojavi i izvode etnički motivirane masakre. Njihovi napadi odbijeni su samo uz velike žrtve i herojski otpor Jedinica narodne zaštite (YPG) koje su do sad uspijevale spriječiti sektaško nasilje u Rojavi. ISIS sada prijeti i Kurdskoj regionalnoj vladi u Iraku čija je vlada do sad oklijevala pomoći Rojavi. Ali ISIS je neprijatelj i brojnih drugih naroda: Armenaca, Asiraca i svih nemuslimanskih naroda, kao i alavita i šijita. Sve što ISIS nudi tim narodima kojima ne priznaje pravo na život je otvoreni poziv na pokolj. Oni su također i neprijatelji žena kojima zabranjuju javni život i prisiljavaju ih na život unutar kuče ili ih pak otvoreno i javno pogubljuju zbog optužbi za preljub.

Crna zastava ove organizacije sada se vije od Rake i Dajr az-Zora u Siriji do Mosula i Tikrita u Iraku sa katastrofalnim posljedicama po stanovništvo područja koje kontroliraju. Ali ISIS nije prvi fašistički pokret u povijesti i baš kao i prije, i sada će ga srušiti narodni otpor. Narodi Bliskog Istoka neće se predati mraku koji donosi ISIS. U tom smislu revolucija u Rojavi može poslužiti kao primjer za cijelu regiju. Istovremeno, za pokret u Turskoj je ključno da zaustavi pomoć koju turska država daje ISIS-u i sličnim grupama, kao i napade koje vodi protiv Rojave.

Zatvoreno za komentare.

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: