Uz radnike Konstruktora!

konstruktorKonstruktor je najveća domaća građevinska tvrtka. Kad su bili na svom vrhuncu, 2008. godine, prihodi su im iznosili oko 2,3 milijarde kuna, a u to vrijeme firma je zapošljavala oko 2.500 radnika. No to razdoblje se veže i uz njihove najveće afere. Naime, praktički sve poslove koje su dobili bili su od državnih tvrtki. To se uglavnom odnosi na Hrvatske autoceste i Hrvatske ceste. Od 2006. do 2011. godine Konstruktor je imao gotovo 10 milijardi kuna prihoda, uglavnom kroz javne natječaje koje je provela država i koje je uvijek dobivao Konstruktor. Nakon svih ovih podataka zvuči krajnje nevjerojatno da su danas pred stečajem.

Nakon 2008. i promjene vlasti prihodi firme su padali kako su padale i državne investicije. Tako su prihodi 2011. iznosili 811 milijuna kuna, a 2012. niti 300 milijuna. Nakon svega ostali su samo repovi jer se sumnjalo da je poduzeće služilo samo za izvlačenje novca. Kada su prestale državne investicije u cestogradnji, firma je krahirala. No, afere uz Konstruktor se vežu od njihovih samih početaka. Tako se današnjeg direktora Željka Žderića optužuje da je prilikom privatizacije 1993. godine tadašnju tvrtku Konstruktor otjerao u stečaj, a onda je njenu imovinu prebacio u novu tvrtku, sadašnji Konstruktor-Inženjering. Žderić je zbog toga i osuđen na šest mjeseci zatvora uz obrazloženje da je fiktivnim pravnim poslovima privatizirao Konstruktor. U tom poslu ljestve mu je držao Ivica Mladineo koji je navedeno i sam priznao u sudskom procesu u aferi „Fimi media“. Nakon toga je uslijedila blokada tvrtke, no blokade su na par dana skidane kako bi se Konstruktor mogao aplicirati na natječaje, iako to formalno nisu smjeli jer su računi firme bili kontinuirano u blokadi. Osim toga Žderić je pravomoćno osuđen na šest mjeseci zatvora uvjetno i zbog upotrebe lažne isprave, tj. falsificiranog dopisa libijskog veleposlanstva, koji mu je poslužio kao osnova za rekordnu tužbu od 1,8 milijardi kuna protiv Slobodne Dalmacije jer su navodno zbog negativnog pisanja o privatizaciji tvrtke Libijci odustali od unosnog posla na izgradnji autoceste Al-Hisha El-Jedide/Sirt. Ta tužba je nakon toga odbačena, a ostala je samo ljaga na Žderiću i samom Konstruktoru. Žderić, iako slovi kao vlasnik te tvrtke, na listi njenih pojedinačnih dioničara tek je na četvrtom mjestu, s nešto više od jedan posto dionica. Više od 50 posto dionica zapravo drži tvrtka Veho, u kojoj je direktorica Konstruktorova pravnica Meri Skoko, a članovi društva su Žderić, Saša Đukan (sin Petra Đukana iz IGH) te Vice Dodig. Tvrtka Fodi i Fossa imaju po 10 i 11 posto dionica Konstruktora, a među brojnim članovima tih društava također su Žderić, Skoko i Dodig. Usto, Konstruktor ima čak 15 povezanih društava. Na kraju dolazimo do totalnog apsurda da je brojnim aferama obilježen i tek četvrti najveći dioničar, Željko Žderić direktor firme, a osoba koja je najveći dioničar tek pravnica firme!

Na kraju svega ostaje porazna činjenica da Konstruktor tijelima javne uprave i društvima u većinskom državnom vlasništvu duguje 304 milijuna kuna, bankama 1,13 milijardi, a raznim dobavljačima 547 milijuna kuna. Radnici plaću nisu dobili već 10 mjeseci!

Njihova agonija traje već nekoliko godina. U nekoliko navrata održani su prosvjedi zbog neisplate plaća i uistinu nehumanog odnosa uprave prema radnicima. Prošle godine je dio radnika koji su gradili autocestu kraj Ploča otkaz dobilo poštom! Nitko ih nije niti zvao na razgovor, niti se pričalo o njihovoj budućnosti. Solidarnost su odmah iskazali ostali radnici jer ih je preko 200 odmah stupilo u štrajk dok se otpušteni radnici nisu vratili na posao. Danas Konstruktor-Inženjering zapošljava oko 700 radnika od kojih 150 radi na gradilištima u Hrvatskoj, 50 u Bosni i Hercegovini, a ostali su na čekanju. Gradilišta su u Kaštel Sućurcu, Pločama, Velikoj Gorici, na splitskoj Sirobuji i na tri fakulteta. Sva gradilišta su od prije desetak dana u štrajku. Prevareni radnici najavljuju i štrajkove glađu i masovne prosvjede, a uprava u to vrijeme svim silama želi spriječiti tu borbu radnika za svoja prava. Tako im se svakodnevno prijeti telefonski, a na samim gradilištima se silom želi spriječiti štrajk. Simbol tog nehumanog odnosa su radnici u Pločama koji nakon što su ostali bez toplog obroka, više ne dobivaju ni putne troškove pa na posao pješače pet kilometara! Sprega politike i Uprave godinama je uništavala tvrtku, a najveći cijenu ponovno su platili radnici. Crvena akcija će uvijek pomagati u svakoj borbi radnika za svoja prava. Bili smo u Velikoj Gorici i pružili podršku radnicima koji su potpuno obespravljeni. Pružit ćemo podršku i na svakom drugom prosvjedu kako radnika Konstruktora, tako i svih drugih obespravljenih radnika.

Zatvoreno za komentare.

Create a website or blog at WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: