Sloboda Alfonu!

alfi_ca_2.jpgPrije nešto više od dvije godine, diljem južne Europe, pa tako i u Španjolskoj, kao odgovor mjerama štednje i velikoj nezaposlenosti održan je generalni štrajk uz brojne radničke demonstracije i prosvjede. U centar pažnje španjolske javnosti tada ulazi 21-godišnji borac iz redova radničkog pokreta, Alfonso Fernández Ortega iz radničke četvrti Vallekas na jugu Madrida. On je 14. studenog 2012. godine, na dan generalnog štrajka u južnoj Europi, uhićen dok se s djevojkom vraćao doma s radničkog prosvjeda. Španjolska policija je tada osim mladog Alfona uhitila na desetke drugih prosvjednika (uključujući i njegovu djevojku koja je ubrzo puštena da se brani sa slobode), no samo je Alfon zadržan u pritvoru.

Bez dokaza koji bi ga povezivali s bilo kakvim oružjem, španjolska država tretirala je Ortegu po špranci za „opasne kriminalce“ ili „teroriste“. Tereti ga se za posjedovanje eksploziva iako na eksplozivnim materijalima koji su navodno zaplijenjeni od njega i njegove djevojke, nije bilo njihovih otisaka što je pred sucem potvrdio i javni tužitelj.

Policija je uhićenje Alfona i njegove djevojke iskoristila kako bi pretražila prostorije u kojima su se sastajali Bukanerosi, antifa navijačka skupina Alfonovog kvartovskog nogometnog kluba Rayo Vallecano u nadi da će tamo naći nešto što će ih uputiti na organizatore demonstracija. Iako nisu pronašli ništa sporno, vladin ured kriminalizirao je skupinu i priskrbio im javnu osudu.

Alfonu nije dozvoljeno da se brani sa slobode iako nisu postojale nikakve naznake da bi mogao pobjeći, pretražena je ne samo njegova kuća i apsolutno svako mjesto na kojem bi se sastajao s radnicima i aktivistima, već i kuće svih prijatelja i rodbine koji su mu slali pisma podrške u zatvor, njegova je obitelj temeljito isprepipana i više puta zaplašivana, svaki razgovor koji je vodio, bilo s odvjetnikom, bilo s obitelji, bio je strogo kontroliran.
Alfon je na suđenju u studenom prošle godine izjavio kako ga je policija ucjenjivala i prijetila mu da će mu „naplatiti“ posvjedovnje eksploziva ako im ne imenuje antifašiste s njihovih fotografija (članove Bukanerosa i drugih antifašističkih grupa).

U fašističkim medijima koji podilaze vlastodršcima i represivnom državnom aparatu išli su toliko daleko da su Alfona proglasili pomahnitalim nasilnikom, narkomanom i dilerom, naouražanim serijskim pljačkašem i silovateljem – ukratko, najopasnijim španjolskim živućim kriminalcem – a sve kako bi se u javnosti opravdali postupci policije i vlade, a bacila ljaga na one koji se odupiru i bore protiv uništavanja radničke klase. Međutim, sasvim je jasno da se ovdje radi o policijskom namještanju i nitko tko se suoči s činjenicama ne pada na suludu priču o opasnom kriminalcu Alfonu.

Alfon nije ostao samo žrtva policijske namještaljke, već je postao simbol borbe za cijeli pokret, a „Free Alfon!“ je prepoznatljiv slogan u radničkom pokretu i među gnjevnim mladima revoltiranim zbog gubitka svoje budućnosti i programa mjera štednje kojima ih šopa neoliberalna vlada. Alfonov je slučaj dobio kolektivni, klasni odgovor i tako je iz slučaja ugnjetavanog pojedinca prerastao u simbol cijelog radničkog pokreta i njegov epicentar nije slučajno u Vallekasu, srcu madridske radničke klase.

Alfonu je nedavno dovršeno i drugo suđenje prema kojem je ponovno proglašen krivim za posjedovanje eksplozivnih sredstava iz kućne radinosti. Prema španjolskim kaznenim zakonima, za posjedovanje eksploziva služi se zatvorska kazna u trajanju od 4 do 8 godina. Alfonu je izrečena konačna presuda od 5 i pol godina zatvora.

Iako nam španjolska država ovime jasno daje do znanja da će bilo kakvu borbu i protivljenje njenim razarajućim činovima ugušiti ne birajući potrebna sredstva, te nam u svrhu zaplašivanja demonstrira brutalnost svoje moći, borba za oslobođenje Alfona ovdje neće prestati, već će se udvostručiti – Alfon nije sam! S njim su njegovi drugovi, komunisti i radnici, koji će se odlučno nastaviti boriti za njegovu slobodu i protiv policijskog namještanja koje je bilo usmjereno protiv njega. Oni povodom presude poručuju: Alfon nije kriminalac, nego dosljedan komunist, klasni borac koji se prvo bori za emancipaciju svoje klase, a onda za samog sebe. On je primjer svima nama kao što treba biti i svim ostalim komunistima. Naša će se borba nastaviti, neće nas zaplašiti buržujska represija. Mi komunisti znamo kako se organizirati da bismo je nadjačali. Pozivamo cijelu radničku klasu da na isti takav način nastavi borbu jer bez organizacije i dosljednosti neće moći biti s nama.

Crvena akcija osuđuje sramotnu presudu protiv Alfona i podržava borbu za njegovo oslobođenje i slom buržujska represije. Drugovima u Španjolskoj, a posebno Alfonu, šaljemo revolucionarne i solidarne pozdrave sa željom za što skorijim oslobođenjem! Borba španjolskih drugova je i naša borba!

Zatvoreno za komentare.

Create a website or blog at WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: