Licemjerna ministrova briga za zdravlje naše djece

vargaJednom je Imunološki zavod praktički iskorijenio ospice u Hrvatskoj, bolest koja, kako danas ističe ministar Varga, može imati dugoročne posljedice, uključujući i smrtne ishode. Ministar tako poziva roditelje da cijepe svoju djecu, a istovremeno zapanjuje javnost nebrigom za Imunološki zavod – najboljeg proizvođača cjepiva protiv ospica na svijetu. Vargi su otpočetka problema u Zavodu, puna usta tobožnjih apela za „spas“ Imunološkog, međutim ne zna se kome ih je on to upućivao i na kakav je „spas“ mislio. Kad ga se pozvalo na odgovornost, nesposobni ministar je ustanovio da proizvodnja u Zavodu nije pod nadležnošću njegovog ministarstva i tako oprao ruke od problema u koje je Zavod doveden prebacujući lopticu na ministra Vrdoljaka. On je prvo objasnio da loptu treba spustiti na zemlju i poštivati hrvatske zakone, međutim nakon tog njegovog „smirivanja“, uslijedili su mjeseci bez plaće za radnike i kad je postalo jasno da nema pomaka naprijed, obećavao je rješavanje situacije na svakoj sljedećoj sjednici Vlade. Na kraju je zaključio da je javni sektor u Hrvatskoj trom i da njegove ideje ne prolaze kroz zapetljanu državnu birokraciju i tako je puknuo lopticu dalje, odričući se odgovornosti.

To njihovo „loptanje“ s odgovornošću dokazuje da, osim što očito nisu u stanju riješiti situaciju s Imunološkim, nemaju ni srama pokazivati svoj nemar javnosti. A u javnosti se nagađa o tome da se Imunološki uništava namjerno kako bi se izazvala nestašica cjepiva i potreba za uvozom. Iako nam zemlja ima tu privilegiju da se u njoj nalazi jedan od najboljih proizvođača imunobioloških lijekova na svijetu, Hrvatska je između ostalog počela uvoziti i krvne pripravke iz Slovenije i cjepiva protiv tetanusa iz Njemačke, što nas je naravno koštalo više nego da smo proizveli svoja cjepiva u Zavodu. Nagađa se da je u Zavodu zbog nebrige vladajućih propalo krvi u vrijednosti od pedesetak milijuna kuna, za što smo u Sloveniji ostavili duplo više, odnosno preko 100 milijuna, a cjepiva su kod „najbolje prijateljice“ Njemačke bila samo 250.000 kuna skuplja od naših. No nije previsoka cijena jedini minus ovih uvoza. Kao što smo već spomenuli, proizvodi zagrebačkog Imunološkog zavoda svrstavaju se među najkvalitetnije na svijetu.

Njemačku s druge strane trese epidemija ospica jer se mnogi odbijaju cijepiti zbog mogućih štetnih nuspojava koje izazivaju tamošnja cjepiva. Dakle, našu ćemo proizvodnju kvalitetnih, svjetski poznatih cjepiva ugušiti, a uvozit ćemo cjepiva nabijene cijene iz Njemačke koje ni tamo nitko neće. Donirana krv u Zavodu je propala, uvozne proizvode, slabije kvalitete od naših domaćih, platili smo duplo. Sramotno, ali takva politika hrvatskih vladajućih otprije nam je poznata. Gušenje domaće proizvodnje, uvoz i pogodovanje privatnom kapitalu, omiljene su metode naših nesposobnih političara. Ono što je prije desetak godina proživljavala Pliva, danas je zadesilo Imunološki. I baš kao što je Pliva bila svjetski poznata po kvaliteti svojih proizvoda, posebno se ponoseći svojim biserom, antibiotikom Sumamedom, Imunološki zavod na tržištu je imao niz svjetski relevantnih proizvoda, od bakterijskih i virusnih cjepiva do protuotrova proizvedenih iz konjske krvi, a najistaknutije među njima bilo je upravo cjepivo protiv ospica zahvaljujući zagrebačkom virusnom soju koji je Svjetska zdravstvena organizacija ocijenila najkvalitetnijim na svijetu.

Unatoč stogodišnjoj tradiciji, svjetskoj slavi, strateškoj važnosti i vrhunskoj kvaliteti, Imunološki kao da već dvadeset godina nikome ne treba, pa ga se potiho uništava. Još 1997. zbog neulaganja u proizvodnju, Zavod prestaje biti suradna ustanova Svjetske zdravstvene organizacije, a kulminacija devastacije odigrala se u zadnje dvije godine kada je zavod izgubio licenciju za proizvodnju bakterijskih cjepiva, kao i onu za proizvodnju lijekova iz krvi i plazme, a krajem ove godine istječe i jedina preostala licencija, ona za proizvodnju virusnih cjepiva protiv ospica i rubeole. Hrvatska Vlada, u kojoj sjedi i brižni ministar Varga, nije bila spremna uložiti potreban novac da bi se osigurali sterilni uvjeti koji bi omogućili nastavak proizvodnje. U međuvremenu, epidemija ospica zahvatila je Njemačku, a bolest se počela širiti i u Hrvatskoj. „Brižni“ Varga sad poziva roditelje da cijepe djecu, posljednja licencija za cjepivo iz Zavoda samo što nije istekla, a naši se ministri izgleda žele riješiti odgovornosti prodajom strateškog interesa Hrvatske nedavno osnovanom komanditnom društvu.

Umjesto spašavanja, razaranje Imunološkog, čini se, ide dalje. Čime će, zabrinuti ministre, roditelji cijepiti svoju djecu?

Zatvoreno za komentare.

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: