Dukat – od tajkunske privatizacije do multinacionalne eksploatacije

Zahvaljujući pokvarenom i koruptivnom sustavu Dukat je danas simbol bogaćenja pojedinca uz velikodušnu potporu države. Luka Rajić tako je preko Dukata zaradio više od 2 milijarde kuna. Priča o njemu pomalo je filmska. Nakon odsluženog vojnog roka Rajić se zaposlio u Dukatu. Zarađivao je sa strane švercom i lagano se bogatio zbog inflacije u državi. No, brzo je shvatio kako zaraditi veće novce. Nakon kupnje hladnjače i nekoliko kamiona, počeo je uvoziti jeftine sireve iz tadašnje Čehoslovačke. Prodavao ih je po višestruko većim cijenama. Zanimljivo da je kilograma sira tada prodavao za 10 maraka. Po istoj cijeni se sir i danas prodaje kada su cijene svega višestruko porasle zbog inflacije.

Uz Rajića se veže još jedna afera. Naime, jedna od nerazjašnjenih stvari iz tog perioda su i priče da je sudjelovao u promjeni jugoslavenskih dinara za devize u Bosni i Hercegovini. Osim za šverc, kamione je koristio i za prijevozničke usluge Dukatu. No kako je firma bila u teškoćama, dvije i pol godine nisu ga plaćali u novcu već su mu zauzvrat davali dionice. Rajić je uvijek bio blisko povezan i s državnim vrhom. Kada se pripremala privatizacija Dukata, elaborate o procjeni radila je tvrtka Coning, bivša tvrtka, bivšeg ministra Radimira Čačića. Rajić je 1992. za 20 tisuća tadašnjih njemačkih maraka sudjelovao u kupnji dionica, a kasnije je dionice nastavio kupovati od Hrvatskog fonda za privatizaciju. Tako je u svega par godina uspio steći toliko bogatstvo da je većinski vlasnik Dukata postao 1994. godine uloživši do tada ukupno 10 milijuna maraka.

2007. godine Rajić postaje multimilijarder jer se odlučuje na prodaju Dukata francuskoj multinacionalnoj firmi Lactalis i to za 2 milijarde kuna. Zanimljivo, Rajić nije platio ni lipe poreza jer mu je cijela suma isplaćena u Švicarskoj gdje se kasnije i preselio. Danas Dukat broji oko 2700 zaposlenika, no često se može čitati o teškim uvjetima u kojima radnici rade. Kako je Lactalisu u interesu jedino multiplicirati dobit, nedavno je djelatnost dostave mlijeka i ostale robe izdvojena i predana novoj tvrtki – La Log. Odmah su procurile informacije da vozači moraju raditi dvije smjene u komadu te ih se prisiljava na lažiranje brojki iz tahografa. Sindikalni povjerenik tako je optužio Upravu da se primanja nisu povećavala već godinama dok cijene njihovih proizvoda stalno rastu. Otkupna cijena mlijeka također je predmet prijepora jer se ona svake godine smanjivala na štetu seljaka.

Kako bi se još smanjili troškovi svake godine se uvozi sve više mlijeka u prahu. Osim što je lakši i jeftiniji transport takvog mlijeka, od jednog kilograma praha moguće je napraviti osam do devet litara mlijeka koje zadovoljava sve tražene standarde. O točnim podacima koliko je takvog mlijeka uvezeno nemoguće je doći. Zadnji dostupni podaci su iz 2011. godine kada je uvezeno 800 tona mlijeka u prahu. Ako znamo da je samo godinu ranije uvezeno 699 tona, možemo samo pretpostaviti da se uvoz danas još više povećao. Dukat je danas samo simbol besramnog bogaćenja pojedinca te sredstvo za daljnje bogaćenje francuske multinacionalke. I to na štetu radnika koji zbog što bržeg bogaćenja moraju sve više raditi, seljaka koje je mljekarski kartel uništio i na štetu cijele zajednice koja pije mlijeko i konzumira ostale mliječne proizvode sve upitnije kvalitete.

Zatvoreno za komentare.

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: