Sindikati koji služe „poslodavcima“?!

Prije 150 godina, sindikati su osnovani da bi branili interese radnika i omogućili im da utječu na život zajednice. Kapitalisti su pružali veliki otpor osnivanju sindikata i mnogo je radničke krvi proliveno da bi radnici izborili svoje pravo na organiziranje. U cijelom svijetu, u proteklom su stoljeću sindikati znatno doprinijeli demokratizaciji društva, izgradnji socijalne zaštite, javnog školstva i zdravstva te ukidanju nekih najzvjerskijih oblika zlostavljanja radnika radi privatnih profita. Niti jedna od tih pobjeda nije bila poklonjena, a sve su izborene uz velike žrtve i unatoč velikom otporu samozvanih „poslodavaca“. Gledano povijesno, današnji sindikati su blijeda slika onog što su nekad predstavljali. Njihova nedemokratska i birokratizirana vodstva više na sindikate na gledaju kao na organizacije radnika koje trebaju nešto izboriti, nego u najboljem slučaju kao na dio „civilnog društva“ koje se ne bori za klasne interese, nego „zagovara“ ili služi kao lobistička grupa ravnopravna lobistima eksploatatora i zagađivača, a u najgorem slučaju kao na – partnere „poslodavaca“.

Kako izgleda to partnerstvo dobro nam ilustrira nedavni zajednički projekt Hrvatske udruge poslodavaca i Saveza samostalnih sindikata Hrvatske o tzv. bipartitnom partnerstvu (BATOS). Cilj projekta je da poboljša suradnju vodstva sindikata sa udrugom „poslodavaca“ bez utjecaja države, a ujedno i bez demokratske kontrole. BATOS je europski projekt čiji je nositelj HUP, što u praksi znači da je HUP dobio javna sredstva Europske unije, ali i Republike Hrvatske, da legalno „potplaćuje“ sindikalna vodstva kojima ustupa dio javnih sredstava koje dobije i tako ih priprema za bolju suradnju s kapitalistima. Dodatna je ironija da su sindikati koji su najaktivniji sudionici projekta Sindikat trgovine, u čijem su sektoru kapitalisti odgovorni za najgora kršenja osnovnih radničkih prava i kriminalno niske nadnice, i Sindikat graditeljstva, u čijem su sektoru osim za kršenje radničkih prava i niske plaće kapitalisti odgovorni i za brojne povrede i smrti na radnom mjestu. Unatoč svemu tome, sindikalni vođe su odlučni da pomognu kapitalu da učini hrvatske radnike „konkurentnijim“, odnosno jeftinijim.

Sindikati ne smiju služiti tome da olakšaju kapitalistima da eksploatiraju radnike! Vratimo sindikate kao narodne, radničke i demokratske organizacije!

Zatvoreno za komentare.

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: