O CRNOJ GORI U NATO

nato_cg

Početkom decembra 2015. godine ministri inostranih poslova zemalja NATO uputili su poziv Crnoj Gori da otpočne sa pristupnim pregovorima u ovaj vojni pakt. Zbog toga što je ova tema kontroverzna u Crnoj Gori i zato što se nezanemarljiv broj njenih stanovnika protivi ulasku u ovu organizaciju, ovo pitanje neće biti postavljeno na referendumu, nego će činovnici režima biti u prilici da donesu odluku tolikog značaja bez narodnog izjašnjavanja. Tako režim Mila Đukanovića i NATO doživljavaju „demokratski svet”.

O Milu Đukanoviću konvertitu, koji je u prvom delu svoje političke karijere bio Miloševićev podrepaš i saveznik, a kada je Miloševićeva pozicija oslabila, postao njegov protivnik, ne treba trošiti mnogo reči, uostalom, nije on tema saopštenja. Međutim, ne sme se zaboraviti pljačka narodne imovine, kriminal i šverc koji je stvorio vladajuću političku i privrednu elitu u Crnoj Gori, kao ni izrazito ratnohuškačka pozicija u prvoj polovini devedesetih. Zašto o ovome govorimo? Zato što je jedan od osnovnih argumenata pristupanja Crne Gore Severnoatlantskom paktu upravo trajno rešavanje onoga što taj režim naziva velikosrpskom destabilizacijom i mešanjem u unutrašnje stvari Crne Gore. Ironije sudbine je u tome što se propagira kako Crnu Goru od te destabilizacije treba da štiti upravo onaj koji je ovu politiku najefikasnije i najgorljivije sprovodio – Milo Đukanović. Sa druge strane, čak ni od zagovornika priključivanja NATO-u ne bi bilo realno očekivati da iskreno kažu zašto pristupaju ovom savezu, a još manje da iskreno priznaju šta taj savez jeste.

Što se nas tiče, NATO je militaristička, glavna udarna snaga i pesnica imperijalizma, na čijim rukama se nalazi krv miliona nevinih života samo u poslednje dve decenije – Avganistan, Irak, Libija, Sirija, Balkan, Somalija i tako dalje. Povrh toga, NATO je, kao američko-britanski instrument za sprovođenje imperijalističkih politika i namera trenutno angažovan u podizanju tenzija i nizu provokacija koje čitav svet dovode na ivicu globalnog i veoma opasnog rata. Mi smo principijelno protiv ove zlikovačke organizacije koja teroriše čitav svet, a ne (samo) zbog bombardovanja i uloge iz perioda raspada Jugoslavije. Mi smo protiv NATO bili pre 1999. godine i bićemo protiv njega uvek, kao i protiv bilo čijeg ulaska u ovu ratnu mašineriju.

Ne smemo zaboraviti da se povremeno i u Srbiji dobro plaćeni lobisti oglašavaju zagovarajući „realni” pristup i ubeđujući nas u potrebu pristupanja ovom paktu. Mi smatramo da radničke klase svih zemalja treba da ustanu i traže raspuštanje ovog preskupog zločinačkog aparata. Smatramo da bi jedino prihvatljivo bilo raspisivanje referenduma u Crnoj Gori na kome bi se stanovnici izjasnili o ovom potezu koji za njih ima strateški i dalekosežni značaj. Za NATO je Crna Gora samo jedna zastava vise na samitima, još jedna zemlja bez realnog političkog uticaja koja će biti pominjana kada treba u da se u interesu američkog imperijalizma nekome uvedu sankcije ili da se glasa na određeni način u međunarodnim organizacijama, i to je sve. Govoriti o vojnim potrebama za učešćem vojske Crne Gore, kao i vojski drugih istočnoevropskih zemalja, deplasirano je. Američkoj vojsci njihovo oružje nije potrebno. Ionako same gazde ograničavaju klijentske države u pogledu brojnosti i naoružanja vojske.

Rečju – mi smo izričito ne samo protiv crnogorskog, i bilo čijeg, pristupanja NATO savezu, već iznad svega protiv tog saveza i njegove zločinačke, reakcionarne uloge koju ima od svog nastanka. Što se Crne Gore tiče, jedino korumpiranom, diktatorskom i kriminalnom režimu odgovara pristupanje. Do sada je vladajuća klika Mila Đukanovića bila neprijatelj naroda Crne Gore i Balkana, a ulaskom u NATO postaje neprijatelj radničke klase svih naroda sveta. Jedan od zadataka revolucionarnih organizacija širom sveta jeste borba protiv ratne mašinerije imperijalizma.

 

CRVENA INICIJATIVA KRAGUJEVAC

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: