Vječni Oktobar

Danas je stota obljetnica Oktobarske revolucije, događaja koji je presudno oblikovao suvremeni svijet. Nije to sama po sebi bila velika bitka, ali je bio simbolički trenutak kada su poniženi i potlačeni, oni koji nemaju što izgubiti osim svojih okova, po prvi put u povijesti preuzeli vlast. Tek kad su prvi puta srušene klasne barijere, kada je uspostavljen sustav u kojem su radne mase mogle izravno odlučivati, tek su tada radnica i radnik došli u poziciju da kontroliraju svoju sudbinu.

Ako ste išli u školu ili na faks, nekad (besplatno) bili kod doktora, imali krov nad glavom, tekuću vodu i struju, radili samo osam sati dnevno, imali pravo na godišnji i na slobodno vrijeme, imali mogućnost odlučivati o stvarima o kojima ovisi vaš život itd… onda sve te stvari možete prije svega zahvaliti ljudima koji su tog 7. studenog 1917. jurišali na Zimski dvorac. I svima onima koji su u zadnjih sto godina upravo po njihovom uzoru jurišali na druge barikade i ostavljali svoje živote u borbi za socijalizam. Ako su to stvari koje su vam falile u životu, onda razumijete kolika je potreba za novom revolucijom.

Iskustva povijesnih socijalizama su iza nas, a pred nama je zadatak da dovršimo poslove oslobođenja radnica i radnika te uspostave sustava čija svrha konačno neće biti samo punjenje privatnih džepova, već ostvarivanje potreba društva.

Živjeli novi crveni Oktobri!

Saznaj više: Što danas znači Oktobar? Vratimo duh revolucije 1917.: Bez žena nema revolucije Kako danas gledati prošle socijalizme?

Zatvoreno za komentare.

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: