PRVOMAJSKO OKUPLJANJE I NJEGOV ZNAČAJ

Članovi Crvene inicijative su se i ove godine našli u povorci koju tradicionalno organizuju sindikati (Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati Nezavisnost). Mislimo da je mesto svih onih koji se bore, ili žele da se bore, za prava radnih ljudi, protiv kapitalzma i izrabljivanja, tog dana na tom mestu. Poput hiljada drugih koji su se našli tu, nismo mogli unapred da znamo da birokratizovane i odrođene sindikalne vrhuške pripramaju udar na ovaj skup i ovaj dan.

Taj udar sastojao se u tome što su pozvali, naravno, bez ikakvog znanja, a nekmoli odobrenja članstva, ministra u aktuelnoj Vladi Srbije, i to ministra za rad, socijalna i boračka pitanja, Zorana Đorđevića. Za njega su predsednici dva najveća sindikata ostavili mesto na čelu povorke koja je iša ka sedištu Vlade čiji je Đorđević član. Deo prisutnih, koji su imali prilike da vide ovu podvalu, reagovao je primereno i ministru pokušao da postavi logična pitanja o stanju radnih prava u Srbiji. Policija je reagovala nervozno i ukupno troje učesnika je privedeno, od čega dvoje zbog pokušaja da ministru postave ova pitanja.

Mi smo jedni od prvih koji smo zauzeli stav da sindikalna rukovodstva treba rušiti odozdo, iz sindikalne baze, od članstva. Mislimo da je ova štetna, oportunistička taktika koje rukovodstvo sindikata na najbolji način potvrdila da smo u pravu. Sindikate ne treba napuštati, treba ih očistiti od profitera koji se predstavljaju kao predstavnici radnika, a zapravo rade protiv njihovih interesa, i sve to za plate kakve imaju menadžeri i političari u kapitalističkoj Srbiji.

Bez obzira na to, ili još bolje – baš zbog toga, smatramo da Prvog maja treba biti na tom mestu, noseći zastave radničke borbe i demonstrirati protiv kapitalizma, protiv sistemskih političara, a tu računamo i najviše, pa i rukovidioce srednjeg nivoa, svih reprezentativnih sindikata.

To se pokazalo baš na ovom slučaju; zahvaljujući okupljenima, ova antiradnička diverzija nije prošla, već se okrenula protiv njenih tvoraca. Oni su ga pozvali u ime „socijalnog dijaloga“, te besmislene liberalističke mantre čija jesuština da zamazuje oči radnicima dok ih ostavlja bez posla i sredstava za život. Na kraju je čak došlo do lamentiranja na tim istim socijalnim dijalogom i EU! Toliko su ta rukovodstva udaljena od radničkih masa.

Sa druge strane, u svim velikim glasilima koji podržavaju kapitalistički sistem, značaj ovog skupa uvek je minimalizovan, dok se sa druge strane insistira na činjenici da ima građana koji praznik koriste za izlete i roštilj. Tačno je, ima toga i to već decenijama. To, međutim, ne znači da je borba onih koji su izašli na ulicu nešto manja nego što jeste. Svi oni koji stavljaju akcenat na ovu stranu obeležavanja Prvog maja u nas, znači da nisu ni videli kolonu koja je prošla ulicama Beograda, iznad koje su se vijorile zastave sindikalnih podružnica iz Kragujevca, Niša, Vranja, Smederevske Palanke i tako dalje, svih onih koji su došli da izraze svoje ogorčenje pred Vladom. Hiljade ljudi koji znaju zašto su tu.

Zbog njih treba i mi da budemo tu. Da se zalažemo za radničku organizaciju, da se borimo protiv kapitalizma. Da odamo počast našim drugovima koji su prethodili i koji su dali svoje živote za veliku ideju socijalizma.

ŽIVEO PRVI MAJ!

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

Create a website or blog at WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: