Radnici Zastava oružja protiv privatizacije

Kragujevačka grupa Crvene inicijative kao i uvek, podržala je protest i štrajk upozorenja koje je sindikalna organizacija Zastava oružje otpočela da bi se suprodstavila nameri i najavi da će delovi ove fabrike biti privatizovani.

Dana 25. aprila, kolona radnika i članova sindikata prošla je ulicama Kragujevca sa radničkim zastavama. Na trgu kod krsta, izneseni su jasni stavovi protiv namere da se delovi fabrike privatizuju. To je bio samo jedan od događaja u nizu koje priprema sindikat fabrike Zastava oružje.

Radnici fabrike Zastava oružje tako nastavljaju veliku tradiciju svog sindikata poznatog po jedinstvu, aktivnosti i borbenosti. Da slika ne bude u potpunosti idilična i da se ne bismo samozavaravali, potrebno je konstatovati jednu stvar: u koloni je bilo najviše sredovečnih i starijih radnika. Radnici i radnice mlađih generacija su znatno slabije povezani sa sindikatom i, po oceni starijih kolega, znatno manje zainteresovani da se angažuju. Razlog: deo koji je predviđen za privatizaciju nije deo u kome oni rade.

Naravno, ovo nije problem za koji je odgovorna samo jedna strana. Takođe, i sindikat treba da nađe način da priđe mlađim radnicama i radnicima, da im objasni da treba biti solidaran sa svima i da je radnički pokret tu da se bori za sve, jer je interes radničke klase isti, bez obzira na to u kom i kakvom preduzeću rade, a nekmoli delovima preduzeća.

Pozivamo zato mlade radnike da se organizuju sa ostalima. Da shvate da je položaj radnika svugde isti i da jedino borbom on može postati bolji. Pozivamo, takođe, i rukovodstvo sindikata da se orjentiše i na svoju ulogu u obrazovanju i osvešćivanju novih zaposlenih koji, zbog buržoaske propagande i proizvedene konfuzije u obrazovnom sistemu, nisu svesni svog položaja i svoje uloge.

Živela borba radnika i radnica!
Protiv privatizacije!

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: