Uprava uništava, radnici štite Croatia Airlines

Radnici domaćeg avioprijevoznika, Croatia Airlinesa, ovaj su tjedan objavili da su spremni poduzeti radničke akcije. Nakon dugog natezanja s upravom te niza neuspješnih apela vladi i nadležnom ministarstvu, te u konačnici nakon prekida pregovora na kojima je uprava pokazala nespremnost da udovolji njihovim zahtjevima, štrajk je jedino što im preostaje. Minimalni zahtjev za nastavak pregovora je kolektivni ugovor na tri godine. Traže i povećanje plaća, više slobodnih dana i godišnjeg odmora, sporazum o redoslijednoj listi za letačko osoblje, osiguravanje letačkih dozvola, povećanje naknade za bolovanje, kao i zapošljavanje na neodređeno vrijeme kabinskog osoblja koje godinama radi sezonski.

Uprava je izjavila da bi ispunjavanje zahtjeva sindikata Croatia Airlinesa stajalo 32 milijuna kuna i da je to za kompaniju neprihvatljivo i neodrživo. Zanimljivo kako jedna od niza nesposobnih uprava odjednom ima stav o tome što je za kompaniju neodrživo, s obzirom na to da ta ista kompanija godinama propada. Do prošlog je mjeseca Croatia Airlines otkazala čak 180 letova, što je generiralo milijunske gubitke: morali su unajmiti mehaničare da rade na popravcima, platiti strane prijevoznike da lete umjesto njih, obeštetiti putnike. Sindikati su već ranije upozoravali da bi moglo doći do takvog kolapsa. Radnike, koji očigledno bolje poznaju stanje u svojoj firmi i kojima je stalo do nje, nije slušala ni uprava, ni ministar ni vlada.

Prisjetimo se, za vrijeme SDP-ove vlade kompanija je ušla u proces restrukturiranja i pripremalo se privatizaciju. U tom periodu vrijedna imovina Croatia Airlinesa – motori, dio zemljišta na Plesu, a na kraju i famozni slotovi na londonskom Heathrowu (pravo polijetanja i slijetanja) na koje pikiraju sve velike aviokompanije – se rasprodaje za siću. Ne zaboravimo da je prilikom restrukturiranja otpušteno 20 posto radnika (njih oko 220) te da su se preostalima znatno pogoršala njihova prava i uvjeti rada. Neki su taj proces nazvali “uspješnim”.

Ove je godine ponovno pokrenuto pitanje privatizacije. Ministar Butković najavio je pronalazak strateškog partnera, govoreći da je to jedini izlaz za Croatia Airlines. Po već viđenom scenariju, firmu se maksimalno upropasti i stavi na bubanj. Ipak, nadu ulijevaju (preostali) borbeni radnici kojima je u cilju da njihova firma opstane.

Zatvoreno za komentare.

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: