Američki puč u Venezueli neće proći!

Sinoć se u Venezueli gotovo nepoznati bivši parlamentarni zastupnik bez ikakvog pravnog ili političkog pokrića proglasio predsjednikom. U roku od par minuta priznali su ga Donald Trump, Jair Bolsonaro i drugi latinoamerički desničari u službi SAD-a. Venezuela je jedna od posljednjih zemalja na kontinentu čije prirodne resurse ne kontrolira sjevernoamerički kapital.

Sve to je razlog zašto SAD i susjedne njemu vjerne vlade već godinama nastoje uništiti zemlju ilegalnim sankcijama i pritiscima. Slične državne udare i druge prljave igre SAD je posljednjih godina izveo u Paragvaju, Hondurasu, Ekvadoru i Brazilu, da navedemo samo neke.

A koji je legitimitet lažnog predsjednika kojeg desnica želi nametnuti? Njega nitko nije birao na tu funkciju. Njegove jedine kvalifikacije su to što je bijel, američki student i pripadnik bogataške elite koja je zemljom vladala zadnjih nekoliko stoljeća. Njegov pokušaj puča podržalo je, prema priznanjima samih pučista, „nekoliko desetaka tisuća“ prosvjednika. U zemlji od 30 milijuna ljudi.

Znatno više pristalica izabranog predsjednika Madura jučer je izašlo na ulice da se usprotivi intervenciji SAD-a, ali njih su prešutjeli brojni mediji koji se inače predstavljaju kao branitelji demokracije iako staju uz državne udare ako je to u interesu kapitala.

Sve to podsjeća na krvavi udar CIA-e u kojem je 1973. ubijen izabrani čileanski predsjednik Salvador Allende. Ali jučerašnji puč nije uspio, iako ekstremno desničarski lideri Trump i Bolsonaro već najavljuju mogući oružani napad na Venezuelu. Za Latinsku Ameriku nema slobode ni razvoja bez otpora hegemoniji SAD-a. Puna podrška otporu naroda Venezuele!

Zatvoreno za komentare.

Create a website or blog at WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: