I u mirovini moraju raditi da bi – preživjeli

To su naslovi koji se sve češće mogu pročitati u raznim medijima. Osiromašeni penzioneri velikim djelom žive u jadu i bijedi svoje posljednje godine života, nerijetko nakon desetljeća minulog rada. Zadnjih godina sve više možemo čuti fraze „ionako nećemo dobiti penzije“, „ništa od mirovinskog fonda“ i sl.

Prije par dana je jedan od zagovaratelja okrutnog neoliberalnog i nehumanog kapitalizma otvoreno napisao „A zašto penzioneri ne bi radili?“ objašnjavajući to poduzetnošću ljudi koji su eto vrijedni i dalje mogu biti korisni. Naravno ne društvu, takvo što naš neoliberalni ekspert ne priznaje, nego kompanijama i stvaranju profita.

Sigurni smo da bi velika većina radničke klase htjela mirnu treću dob i socijalnu sigurnost, a ne rad na blagajnama hipermarketa kakvih je u našoj zemlji sve više i maltretiranje od strane poslodavaca. Takve inicijative od strane kapitalista dovesti će do još više ucjena i izrabljivanja. Ako poslodavac može uposliti „2-3 penzića“ umjesto jednu/og radnicu/ka na puno radno vrijeme sa skromnim pravima koja su još ostala, onda će to i učiniti.

Činjenica je da su privremenim izguravanjem socijalizma sa svjetske pozornice kapitalisti jednostavno odlučili da država blagostanja ili socijalna država više nije potrebna, jer više nema socijalističkog bloka kojem treba pokazivati „ljudsko lice“.
Hajka na umirovljenice/ke kao socijalne parazite nije nikakva novost i po toj logici bi svatko nakon što odradi svoj radni vijek najbolje trebao pasti u raku da ju/ga zatrpaju ili da odradi još koju godinu pa da i odapne na radnom mjestu da slučajno ne optereti sustav koji kapitalisti pljačkaju.

Sindikati koji bi na svako kapitalističko divljanje trebali pozvati narod da se obračunaju sa istima, još i najavljuju borbu za zakonsku regulativu po kojoj će penzići moći legalno raditi, ako treba i puno radno vrijeme! Naša poruka takvim sindikatima, medijima, novinarima koji pripremaju teren za daljnju eksploataciju, a naročito kapitalistima je uvijek ista:

Smrt kapitalu – sloboda narodu!

Zatvoreno za komentare.

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: