Ubojstvo Kinga i crnačka borba

Na današnji dan prije 51 godinu ubijen je Martin Luther King. Ovaj poznati govornik protiv rasne diskriminacije tog je dana došao dati podršku komunalnim radnicima u gradu Memphisu koji su štrajkali. Iako je to nešto što se danas rado zaboravlja, rasno potlačivanje bilo je dio pravnog sustava Amerike i većine zemalja Zapada tijekom skoro cijelog 20. stoljeća.

Radnici u Memphisu su npr. dobivali manju plaću zbog boje kože, a radili su u puno težim uvjetima. Kada su dvojica radnika poginula na radnom mjestu, a uprava odbacila svoju odgovornost, započeo je dugotrajni štrajk koji je nasilno gušen.
Kao i uvijek, King je podržavao radnike. Ali još važnije, on je točno godinu dana prije ubojstva pozvao američke crnce da odbiju služiti vojsku i odlaziti u Vijetnam kako bi ubijali druge potlačene narode. Taj stav učinio ga je „državnim neprijateljem“ za američku političku policiju, kako su pokazali kasnije dokazani dokumenti.

Njegovo ubojstvo nikada nije razriješeno. Osuđen je samo izvršitelj, a sud je tek krajem 1990-ih potvrdio da je njegovo ubojstvo dio šire akcije, iako nije osudio nikoga za to. Obitelj i poštovatelji uvjereni su da su državni organi odgovorni za ubojstvo osobe koju su smatrali velikom opasnošću.

Nakon dugih borbi dio zakona na Zapadu se primijenio, ali rasno potlačivanje ostaje svakodnevna pojava, a ubojstva crnaca još su uvijek standardni način na koji se policija odnosi prema pobunama.

Zatvoreno za komentare.

Create a website or blog at WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: