Čovjek s karanfilom

30. ožujka 1952. godine grčka je država smaknula Nikosa Belojanisa. Bio je pripadnih grčkih partizana i jedan od ključnih komunističkih organizatora u toj zemlji. U zatvorima je bio već za vrijeme desničarske diktature 1930-ih. Zatim su ga nakon okupacije nacističke vlasti povlačile po raznim logorima. Tek je 1943. uspio pobjeći i priključiti se Narodnooslobodilačkom pokretu.

Iako su 1945. oslobodili zemlju od fašizma, grčki partizani brzo su se našli u novoj borbi. Zemlju su preuzeli Britanci i Amerikanci i na vlast doveli grčku varijantu četnika. Komunisti-oslobodioci tada su ponovno bili zabranjeni i proganjani. Ali Nikos se nije predavao. Ostao je u zemlji i pokušao organizirati pokret u ilegali.

Vojska ga je 1950. uhitila i stavila pred vojni sud. Njegova nasmiješena slika je upravo sa suđenja. Nikada nije dopustio da mu desničarska represija slomi duh. Karanfil je prkosno nosio kao ljevičarski simbol, a u svojoj obrani je iznosio činjenice o tome kako država progoni oslobodioce, a rehabilitira fašističke kolaboracioniste. Tu istinu država mu nije oprostila pa ga je odlučila smaknuti.

Neka nam njegov nepokoren duh otpora bude vječna inspiracija.

Zatvoreno za komentare.

Create a website or blog at WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: