Je li vam vruće?

Zadnja dva mjeseca uvjerljivo su najtoplije razdoblje otkad po ovom planetu šeće naša vrsta. Temperaturni skok koji smo proizveli samo u zadnjih nekoliko desetljeća jedan je od najdramatičnijih u povijesti planeta. Koncentracija ugljikovog dioksida najviša je u zadnjih tri milijuna godina i ne pokazuje nikakve znakove usporavanja rasta. Industrija fosilnih goriva ne smanjuje emisije nego ih dapače povećava.

Sjeverna polutka topi se strahovitom brzinom. To ugrožava morske struje koje omogućuje umjerenu klimu te potiče goleme požare u teško pristupačnim područjima poput Sibira koji dodatno povećavaju količinu stakleničkih plinova. Pored dvadesetak milijuna postojećih izbjeglica koje su bez doma zbog klimatske katastrofe, procjenjuje da će ih do kraja stoljeća biti barem 300 milijuna. Egzistencija 800 milijuna ljudi već je na neki način pod pritiskom promjena. U posljednjih pola stoljeća uspjeli smo istrijebiti preko 60% svih životinjskih vrsta na planetu. I to unatoč tome što bez biljaka i životinja ni mi ne možemo opstati.

Unatoč ovim neospornim činjenicama ne radi se gotovo ništa da bi se usporila katastrofa. Živimo u sustavu u kojem su kratkoročni profiti pojedinaca važniji od dugoročnog opstanka vrste. Svega 100 kompanija odgovorno je za 71% globalnog zagrijavanja. Čovječanstvo ne mora juriti u vlastitu propast. Sve što treba je ovaj sustav zamijeniti demokratskijim i socijalnijim, koji će umjesto privatnog bogaćenja biti orijentiran zajedničkoj dobrobiti.

Zatvoreno za komentare.

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: