Priča Cyntoije Brown: za siromašne u kapitalizmu nema šanse

Ovih dana, nakon dugogodišnje borbe demokratske javnosti i boraca za pravdu, iz zatvora je konačno puštena 31-godišnja žena Cyntoia Brown. Ona je u zatvoru provela 15 godina, što znači da je zatvorena sa 16. Iako je bila maloljetna, izvorno je osuđena na doživotnu kaznu godinu. Njezin zločin? Branila se od nasilne mušterije koja ju je iskorištavala za prostituciju.
Taj dio njezine priče samo je vrh ledenjaka. Rođena je u siromašnoj afroameričkoj obitelji ovisnika o drogama i alkoholu, zbog čega je cijeli život bolovala od smetnji u razvoju. Nakon što je oduzeta obitelji boravila je po raznim domovima i udomiteljskim obiteljima gdje je redovito zlostavljana i silovana. Nakraju je natjerana u beskućništvo i prostituciju.

Njezina priča u međuvremenu je postala simbol nepravednog sustava koji osobito teške kazne propisuje siromašnima koji su natjerani u zločin nedostatkom šansi te ljudima tamnije boje kože. Obje stvari su presudno utjecale na težak tretman koji je doživjela.
U SAD-u je preko 7 milijuna ljudi u nekom obliku zatvora. To je otprilike 3% stanovništva zemlje i zatvorenici bi činili 14 najveću saveznu državu u SAD-u po stanovništvu (od ukupno 50). Iako čine samo 13% stanovništva, 40% zatvorenika su Afroamerikanci. SAD je zemlja s uvjerljivo najviše zatvorenika u povijesti svijeta. A ta stopa zatvaranja ima svoju brutalnu logiku.

Osim što kažnjava siromašne i nezadovoljne, izrazito oštro kažnjavanje je i unosno. Čak 40% djece koje su u zatvorima u SAD-u je smješteno u privatne profitne institucije, koje tim više zarađuju što više zatvorenika imaju, iako time gotovo jamče da trajno uništavaju živote onih koji ništa u životu osim zatvora nisu ni upoznali.

Zatvoreno za komentare.

Create a website or blog at WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: