Kapitalizam je piromanija

Kad je početkom godine Jair Bolsonaro došao na vlast u Brazilu, kapitalistički mesije iz Financial Timesa nisu štedjeli komplimenata na račun novog predsjednika koji će konačno pokrenuti zemlju. Socijalističko pokretanje za vladanja Lule i njegove nasljednice Dilme Rousseff, koje je uključivalo i posebnu zaštitu Amazonije, nije ih previše dojmilo, a sitnice poput progona seksualnih i etničkih manjina, kao i autohtonog stanovništva, čemu je Bolsonaro prionuo u prvim danima vladavine, nisu ih omele u pohvalama. Pred manje od mjesec dana sklapanje trgovinskog ugovora s EU-om i mirovinska reforma pozdravljeni su kao znak stabilizacije.

Stabilizacija, kao i razvoj slobodnog poduzetništva ovih su dana dobili nov kreativan zamah. U želji da što više „beskorisne“ džungle pretvore u obradivu zemlju za stočare i iskoriste njezine sirovine – što je jedno i od predizbornih obećanja – Bolsonarova elita prionula je paljenju ogromnih predjela Amazonije. Samo ove godine u Brazilu je potaknuto više od 70.000 požara, koji su tek ovih dana, zbog ekstremnih razmjera, počeli zabrinjavati svijet. Gradovi se guše u dimu, milijuni kvadrata prašume sagorijevaju svaki dan, životinje i autohotno stanovništvo umiru u vatri, a Bolsonaro je našao krivca – nevladine organizacije koje šire laži kako bi narušile poduzetničku klimu.

Idiotske, zločinačke i za čitav svijet katastrofalne politike, kakve inače srdačno hvale i naše poslovne elitice, pokazuju svoj apokaliptički potencijal kad se pojave u gigantskim razmjerima. Bolsonarove politike, izuzev nekoliko stilskih ispada, ne odudaraju nimalo od kapitalističkog žrvnja koji, da bi se održao, ne preza ni pred kakvom preprekom u ostvarivanju profita. Jedino rješenje koje tome može stati na kraj, i kako tako usporiti srljanje u klimatsku kataklizmu, nisu molitve i dobre želje za boljitkom, pa ni smjena kretena poput Bolsonara ili Trumpa, nego radikalna promjena političko-ekonomskog sistema.

Zatvoreno za komentare.

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: