Sjećanje i upozorenje

U noći s 26. na 27. kolovoza 2006. po izlasku s rege koncerta u Rimu je ubijen antifašistički aktivist, radnik u društvenom centru Acrobax, Renato Biagetti. Mladi fašisti su njega i prijatelje napali nožem, a on je od posljedica napada i preminuo. Iako je od početka bilo jasno o kakvom je zločinu riječ, u javnosti je prevladala teza da je tek riječ o sukobu mladih bandi, tipičnoj subkulturnoj čarki u kojoj su obje strane jednako ekstremne i koja je, eto, završila nesretno.

Preblaga društvena osuda ovog i sličnih zločina iz mržnje postepeno je dovela do sve veće tolerancije prema desničarskom ekstremizmu, a čiji se vrhunac odvija upravo ovih dana kad otvoreni rasist i ksenofob Salvini pokušava mekim državnim udarom doći na vlast.

Val fizičkih napada prema pripadnicima manjina koji ovog ljeta puni naše novinske stupce simptom je iste situacije: rastućeg desničarskog nasilja koje Vlada svojim kukavičlukom, političkim sljepilom i prešutnom potporom osnažuje. Da se situacije poput rimske ne počnu događati i kod nas, potrebno je na vrijeme odlučno ustati protiv svake manifestacije fašizma, ma koliko se bezazlenom činila.

Zatvoreno za komentare.

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: