SDP i IDS podržali mitove ektremne desnice

Da hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu nisu najbolji primjeri moralnih uzora (sjetimo se samo HDZ-ove Dubravke Šuice i njezine magične sposobnosti stjecanja stambenih kvadrata ili IDS-ova Ivana Jakovčića i njegovih kupovina čitavih sela po popularnim cijenama) nije neka nova vijest. No da je dno uvijek pomično i da bijeda tih beskičmenjaka može uvijek doseći nove visine, potvrdili su pred desetak dana i zastupnici IDS-a i SDP-a, stranaka koje se busaju u svoja antifašistička prsa.

Naime, 19. rujna Europski je parlament izglasao sramotnu Rezoluciju o važnosti europskog sjećanja za budućnost Europe 2019/2819 kojom se izjednačavaju nacizam i komunizam kao totalitarni sustavi. Rezolucija ide korak dalje i tvrdi da je za početak Drugog svjetskog rata više kriv SSSR, a samo je nacistička Njemačka ispaštala za svoj dio odgovornosti pa je dužnost članica EU-a podsjećati na užase staljinizma.
Predlaže se obilježavanje 23. kolovoza kao dana kad je sklopljen pakt Ribbentrop-Molotov čime je navodno započeo svjetski rat. Negdje po putu zaboravili su napomenuti broj žrtava koje je isti taj SSSR podnio u ratu protiv nacizma, kao i to da je SSSR godinama ranije predlagao antinacistički pakt i Engleskoj i Francuskoj, ali one nisu bile raspoložene za to, dok im nije bilo teško potpisati Minhenski sporazum iz 1938. kojim je nacistička Njemačka već krenula u imperijalna komadanja susjednih zemalja.

Rezoluciju, koja uz dekor poziva na toleranciju, predstavlja najočitiji i najsramotniji primjer radikalnog historijskog revizionizma, potpisali su redom i SDP-ovi Tonino Picula, Biljana Borzan, Predrag Matić i IDS-ov Valter Flego. Na upite SDP-u na društvenim mrežama ova se stranka oglasila maloumnim priopćenjem kako se ne radi o izjednačavanju nacizma i komunizma, iako se u mnoštvu točaka rezolucije to jasno tvrdi.

Za samoumišljene bastione antifašizma i nositelje „promjena“ ovakvo ponašanje njihovih zastupnika ne djeluje baš najinteligentnije. S druge strane, minimalna obaviještenost ili politički integritet nisu nešto što očekujemo od ovih politikantskih kokošarskih grupacija pa ovaj potez može iznenaditi samo one koji za ozbiljno shvaćaju šuplje fraze u programima ovih stranaka.

Zatvoreno za komentare.

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: