U obranu prava vojnih ročnika

Iako mala i siromašna, Grčka je jedna od najmilitariziranijih zemalja u Europi. Do krize bila je veliki kupac oružja, a još je uvijek obavezan i vojni rok. Do sredine 1970-ih zemljom je vladala fašistička vojna hunta, a njezine posljedice i danas se osjećaju. Iako su obavezni služiti vojni rok, Grci ne dopuštaju političarima i generalima da se s njima igraju. Za svoja prava su se kao ročnici spremni boriti. Jedna od organizacija koje vode tu borbu je Mreža slobodnih vojnika Spartak.

Ta organizacija već deset godina otkriva brutalna zlostavljanja ročnika, upozorava na katastrofalne uvjete života i rada za njih, te čini sve da ih poboljša. Također pomažu ročnicima da se usprotive fašističkoj propagandi koju simpatizeri te zločinačke ideologije često podvaljuju kroz vojsku.

Zbog svega toga, Spartak je sada na udaru. Vojna hijerarhija pokušava tužbama za „povredu časti“ strpati u zatvor jednog od aktivista, Nikosa Haralampopulosa. U Grčkoj uskoro počinje suđenje pa se u toj zemlji i diljem svijeta organiziraju kampanje potpore. Sloboda onima koji se bore za slobodu!

Zatvoreno za komentare.

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: