U Kataloniji borba za republiku

Već danima doslovno milijuni Katalonaca prosvjeduju unatoč teškim premlaćivanjima i nasilju koje trpe od španjolske policije. Razlog za prosvjed su ekstremno visoke kazne koje su na montiranim procesima dodijeljene izabranom vodstvu Katalonije. Ali još luđi od kazni je razlog zašto su kažnjeni: oni su organizirali referendum, odnosno demokratsko izjašnjavanje naroda. Vlasti u Madridu tvrde da je referendum nelegalan (iako je demokratski), ali u stvarnosti on je zabranjen upravo kako bi Madrid spriječio demokraciju u Kataloniji.

Sukob oko Katalonije ne tiče se samo nezavisnosti i ne radi se tu o podizanju granica i odvajanju od ostalih. To je sukob oko „duše“ cijelog Iberskog poluotoka. Ideju da je Španjolska jedna nedjeljivo nacija plasirao je fašistički režim Francisca Franca, koji je nakon smrti diktatora sredinom sedamdesetih ušao u „tranziciju“, ali nikad nije eliminiran. Njegovi ostaci prisutni su svim španjolskim državnim institucijama, posebno vojsci i policiji, sudstvu, kraljevskoj obitelji i najvećim političkim strankama.

Za antifašistički dio javnosti, Španjolska je uvijek bila kolekcija različitih zemalja, uključujući npr. Kataloniju, Baskiju i Galiciju, koje trebaju živjeti zajedno, ali na ravnopravnim osnovama. To je suprotno frankističkom modelu „jedinstvene nacije“. Zato nije svejedno da je borba u Kataloniji borba za republiku. Republika znači eliminiranje frankističke kraljevske obitelji i frankističkog establišmenta koji se u tranziciji „zabarikadirao“ u svim madridskim institucijama.

To je ujedno i razlog zašto se na drugim dijelovima poluotoka organiziraju prosvjedi. Jučer je ogroman prosvjed održan i u Madridu. Nisu ga organizirali Katalonci, nego antifašisti, kojima je dosta toga da se frankistička kasta montiranim procesima i policijskim nasiljem održava na vlasti. Cijela stvar nije nebitna ni za nas. Europska unija i ostatak velikih sila dosad je bio na strani frankizma i represije, a protiv demokratskog pokreta. To nam je dobar pokazatelj kako će reagirati i kada se pojave demokratski pokreti drugdje. Zato danas stojimo u solidarnosti s onima koji se bore u Kataloniji i ostatku poluotoka.

Zatvoreno za komentare.

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: