Istine i laži o Boliviji

 
Kao što smo pisali, u Boliviji je prije nekoliko dana vojska zaprijetila izabranom predsjedniku Evu Moralesu oružjem ako se ne preda i prepusti im zemlju. Nakon što su počeli mučiti i otimati sindikaliste i predstavnike autohtonih naroda, Morales se povukao da spasi njihove živote, svjestan da ne može oružano poraziti vojsku. Unatoč tim očitim i lako provjerljivim istinama, mediji stvari neobično ublažavaju i iskrivljuju. Navodimo nekoliko standardnih laži koje se koriste:

Morales je diktator? On je zapravo izabrani predsjednik, koji je pobijedio na izborima što niti jedna institucija nije osporila. Čak ni protivnici ne tvrde da su izbori namješteni nego su navodno bili nezadovoljni brzinom brojanja glasova. Kada im je ponudio da se izbori ponove, oni su to odbili jer su znali da će biti poraženi

Morales predugo vlada, što je znak da je autoritarac? On je na vlasti od 2006., odnosno 13 godina, i to zato što je dobio svake izbore od te godine. Angela Merkel je na vlasti od 2005. ali to kod nje iz nekog razloga nije problem

Morales je „uništio Boliviju“? Od kad je on na vlasti Bolivija je po doslovno svim mjerilima procvala i to priznaju čak i njemu nenaklonjeni mjerači, poput međunarodnih financijskih institucija. On je istodobno ostvario „makroekonomsku stabilnost“ i dramatično poboljšao standard stanovništva. A to je učinio tako da je racionalnije i ravnopravnije koristio ogromno rudno bogatstvo.

Morales je sam otišao jer su ljudi nezadovoljni? On je podnio ostavku zato što mu je vojska uperila pušku u čelo, a iz zemlje je otišao tako što se skrivao kako bi spasio goli život od oružanih bandi plaćenika. I to sve nakon što je uvjerljivo pobijedio na izborima.

Protiv Moralesa se pobunio narod? Osim što ga je otjerala vojska, a ne narod, „prosvjede“ protiv njega nisu organizirale neke demokratske mase nego jedna fašistička banda. Kad kažemo fašistička tu ne pretjerujemo i ne histeriziramo pa sve desničare zovemo fašistima. Radi se doslovno o ljudima koji nose kukaste križeve i zighajlaju. To uostalom nisu bili „prosvjedi“ nego naoružano nasilje i pogromi nad ljevičarima i pripadnicima autohtonog naroda.

Morales ima upitan demokratski legitimitet? Čak ga ni opozicija ne optužuje da nije demokrat. Dapače, oni ga mrze zato što je ljevičar i pripadnik autohtonog naroda, a ne zato što ne bi bio demokrat. Opozicija otvoreno prezire demokraciju jer u njoj tamnoputi „Indijanci“ imaju jednako pravo glasa kao i oni.

Opozicija sada može pripremiti „prave“ demokratske izbore? Opozicija se sada bavi isključivo protupravnim progonom podržavatelja Moralesa. Osoba koja se proglasila za „predsjednicu“ nema baš nikakvog ustavnog, zakonskog ni demokratskog legitimiteta. Ona je doslovno samoproglašena, a vladati namjerava nakon što potamani svoje političke protivnike. Prije šest godina otvoreno je rekla da grad treba očistiti od „Indijanaca“ i ostaviti ga samo bijelcima koji će sami vladati.

Moralesa nitko nije podržao? Stotine tisuća Bolivijaca upravo su na ulici, ali o njihovim požrtvovnim prosvjedima nećete čuti ništa iako su višestruko brojniji od nasilnih pogroma koje su organizirali fašisti. Kad su fašisti nasilno rezali kosu i tukli ljevičarke na ulici, a novinare lancima vezali na drva to je na Zapadu predstavljalo kao „prosvjed“. Kada stotine tisuća traže povratak demokracije koju su vojska i fašisti ukrali o tome ni riječi.

Ali ipak demokratski SAD i demokratska EU podržavaju puč? Da je tim zemljama stalo do demokracije u svijetu ne bi bile saveznice Saudijske Arabije, Turske, Kolumbije, Brazila… Sve te zemlje su doista diktature. Ono što smeta u Boliviji je vlada koja rudno bogatstvo koristi za povećanje standarda svog stanovništva, a ne za profite zapadnih kompanija.

Ukratko, kada vidimo koliko laži se sipa iz naših medija, čak i onih koji se predstavljaju kao „lijevi“ ili liberalni, onda nam je jedna stvar jasna. Ako u Hrvatskoj jednog dana na vlast dođe neka prava ljevica, mediji poput Indexa će podržati i državni udar koji bi za poglavnika postavio Bujanca, a Hasanbegovića za upravnika logora za ljevičare. I s crnim vragom protiv socijalizma.

Zatvoreno za komentare.

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: