Heroina našeg doba

 
Tisuće ljudi okupile su se jučer na sprovodu u kurdskom sirijskom gradu Deriku da isprate četrnaestoro borkinja i boraca Jedinica narodne i ženske zaštite koji su pali u borbi prošlog tjedna protiv turskog okupatora i njihovih islamističkih paravojski. Oni su pali u pokušaju da spriječe pokolj nad kurdskim civilima, ali i spase oazu slobode i ravnopravnosti koju su Kurdi u tom dijelu svijeta stvorili zajedno s pripadnicama drugih naroda.

Koliko je autonomna Rojava važna za cijeli Bliski istok, pa i cijeli svijet, dobro pokazuje primjer jedne od borkinja koje su jučer sahranjene. Njezino pravo ime je Ozge Aydın, a među borcima je bila poznata kao Ceren Güneş. No ona nije lokalna Kurdkinja, nego rođena Turkinja i školovanja liječnica koja se u Rojavu došla boriti da obrani tamošnje ljude od vlastite vlade. Iako je u životu imala sve privilegije „prave“ nacionalnosti i solidno zaleđe, odlučila je da ne može tolerirati nepravdu.

Zato se priključila Revolucionarnoj partiji komunara (DKP/B), jednoj od turskih ljevičarskih grupa koje se u Rojavi bore protiv islamističkih koljača koje protiv tamošnjeg naroda šalje njihova vlada. A u posljednje je vrijeme služila i kao zapovjednica Međunarodnog slobodarskog bataljona, sastavljenog od antifašističkih dobrovoljki i dobrovoljaca iz cijelog svijeta. U borbi je više puta ranjena, a poginula je braneći kurdska sela od posljednje ofanzive turske diktature u Siriji.

Njezine su drugarice i drugovi u Turskoj jučer sabotirale transport oružja u Siriju u akciji koja je poduzeta u sjećanju na nju. Neka joj je vječna slava i hvala.

Zatvoreno za komentare.

Create a website or blog at WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: