Grčki studenti ponovo u obranu narodnih prava

 
Prije 46 godina desničarska vojna hunta koja je je vladala Grčkom doživjela je svoj najveći izazov. On nije došao od neke konkurentske vojne sile nego od studenata Atenskog politehničkog sveučilišta. Oni su se 14.-17. studenog 1973. pobunili protiv vojne uprave i potaknuli cijelu zemlju na ustanak. Nakon toga više ništa u Grčkoj nije bilo isto.

Hunta je 1967. izvela državni udar zato što se desnica uplašila da bi ljevičari mogli doći na vlast nakon izbora. Represija, ubojstva i uhićenja u Grčkoj su bili standardna metoda desničarskog obračuna s ljevičarima, što je između ostalog prikazano i u poznatom filmu Costa-Gavrasa „Z“.

Ove godine obilježavanje pobune iz 1973. se događa u trenutku kada je desnica ponovo na vlasti i kada svoju kontrolu nad zemljom pokušava učvrstiti ukidanjem studentske autonomije i samoorganiziranja na fakultetima. Studenti su već desetljećima jamac borbe za pravedniju Grčku i tome se grčevito protive.

Deseci tisuća studenata marširaju ovih dana Grčkom, a policija ih napada svom silom pendreka i suzavaca. Dio te borbe i rijeke studenata koji prosvjeduju mogu se vidjeti na snimkama: prva snimka, druga snimka.

Šaljemo borbene pozdrave u Grčku.

Zatvoreno za komentare.

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: