Dva kriminalca legalizirala apartheid

Američki predsjednik Donald Trump i izraelski tehnički premijer Benjamin Netanjahu, kojem je davno istekao mandat, jučer su potpisali sporazum između Izraelaca i Palestinaca. Da, dobro ste čuli: Amerikanac i Izraelac potpisali sporazum o Palestincima bez Palestinaca. Kad se pogleda sporazum to nije ni čudno. Njime dvojica ekstremnih desničara pokušavaju legalizirati situaciju apartheida na Zapadnoj Obali.

Izrael bi prema sporazumu sebi legalno pripojio svu zemlju koja mu treba, ali i istodobno oduzeo sva prava stanovništvu. Sporazum zapravo znači oduzimanje zemlje, a ostavljanje stanovništva „na suhom“. To sve skupa nije ništa čudno: Izrael tako diskriminira stanovništvo kojim vlada već pola stoljeća. Jedna je razlika: to je dosad bilo ilegalno po međunarodnom pravu. A Trump to sad želi promijeniti.

Dobro je znati i tko su dvojica likova koji su ovaj sporazum potpisala, uz prešutnu podršku svog trećeg saveznika, princa vehabijske Saudijske Arabije (onog koji komada novinare i sječe glave disidentima). I Trump i Netanjahu, koji su međusobno poslovno povezani, u svojim su zemljama pred sudom i to zbog korupcije i iskorištavanja javne imovine za osobno bogaćenje i održavanje na vlasti. I ovaj posljednji porez, legalizacija apartheida, samo je očajnički posljednji pokušaj da se daljnjim jačanjem diskriminacije i mržnje održe na vlasti.

Sloboda Palestini, dolje apartheid!

Zatvoreno za komentare.

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: