Fašisti uvek ciljaju najslabije

Početkom februara meseca u Šidu je grupa koja se naziva Četnici po drugi put napala je aktiviste jedne od organizacija koja pomaže izbeglicama sa Bliskog i Srednjeg Istoka. Epilog tih napada je bilo proterivanje napadnutih aktivista iz Srbije. Tačno 20 dana posle tog događaja, takozvane Narodne patrole zastrašivale su i provocirale izbeglice u Beogradu izdavanjem upozorenja kojim stavljaju do znanja kako izbeglicama, tako i lokalnoj javnosti da će u budućnosti preduzimati mere ako nalaze za shodno.

Već mesecima bujaju portali i stranice na društvenim mrežama koji raspiruju paniku, netrpeljivost i mržnju širenjem lažnih vesti. U toku krize sistema u kakvoj se sada nalazi Srbija, rast reakcionarnih snaga nije neočekivan. Antiimigrantsku retoriku i politiku možemo naći kako u redovima snaga bliskih vlastima i bezbednosnim strukturama poput Srbske časti, Srpske desnice i sličnih, ali u redovima takozvane opozicije u kojoj takvu politiku trenutno najglasnije zastupaju Dveri.

Sa obzirom na to da su se vlasti Srbije, poput drugih iz okolnih zemalja, stavile u službu imigrantske politike centralnih zemalja EU, vapaje određenih političkih snaga koje oni upućuju vlastima da preduzme nešto i procesuira one koji šire versku, rasnu i međunacionalnu mržnju možemo smatrati uzaludnim i štetnim, jer je već dovoljno slučajeva pokazalo da neke od ovih ultradesnih grupa, ako ne rade po nalogu, onda makar imaju prećutan pristanak i podršku države.

Mi znamo da se ovakvoj politici i ovim snagama ne staje na kraj u institucijama sistema koji ove grupe brane, već odlučnom, upornom i neprestanom demonstracijom solidarnosti sa žrtvama, a odlučnim i snažnim odgovorima njenim izvršiocima i kreatorima.

Zatvoreno za komentare.

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: