Budi kao Violeta

Nedavno se u bugarskoj Sofiji trebao održati Lukov marš, koji se posljednjih godina pretvorio u jedan od najvećih nacističkih skupova u Evropi. Tim se maršem obilježava godišnjica ubojstva bugarskog fašista i generala Hriste Lukova (Bugarska je bila nacistički saveznik u Drugom svjetskom ratu).

Zbog pritiska javnosti ove je godine marš ipak ograničen, odnosno nacistima je dozvoljena samo mala komemoracija. Jedan od ključnih pritisaka bili su i prosvjedi. Ovdje na slici jedna od antifašističkih prosvjednica drži plakat s komunistkinjom Violetom Jakovom koja je likvidirala Lukova i na kojem piše „budi kao Violeta“.

Zanimljivo je usporediti biografije Lukova i Jakove. On je 1930-ih postao ministar obrane nakon puča koji je, između ostalog, zabranio sindikate. Na toj poziciji razvio je bliske veze s nacističkom Njemačkom, tj. postao Hitlerov agent. Svoju poziciju moći koristio je za širenje antisemitskih teorija zavjere i brutalnu represiju protiv demokrata.

Violeta je bila siromašna radnica židovskog porijekla koja je u Drugom svjetskom ratu postala jedna od glavnih operaterki komunističkog pokreta otpora. Osim Lukova, zaslužna je i za ubojstvo šefa kvislinške policije. Uhvatili su je nacisti 1944. nakon ranjavanja i zvjerski mučili do smrti. Imala je samo 21. godinu.

Svatko bira svoje heroine. Mi smo svoju odabrali. Budi kao Violeta, nemoj biti kao Lukov.

Zatvoreno za komentare.

Create a website or blog at WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: