Državni Levijatan

U jeku neprestane predizborne kampanje koja ne prestaje da traje u vakuumu tranzicionih procesa već čitave tri decenije, vladajuće strukture sa svojim eksponentima na vlasti koriste trenutak za učvršćivanje moći dok podilaze biračkom telu uz naravno nezaobilaznu agresivnu i intenzivnu medijsku propagandu. Iako su izbori u Srbiji odloženi zbog vanrednog stanja proglašenog zbog pandemije, dok neke informacije govore da je zaraženih bilo i pre raspisivanja izbora što dodatno otvara nova pitanja, celokupni kolaps društva kao i uvođenje policijskog časa uz svakodnevnu dramu na ivici suza i paničnih napada dok se mahnito prazne rafovi doveli su do situacije da trenutna vlast ima odličnu podlogu za prezentaciju svojih manipulativnih veština i pritom ne propušta priliku da demonstrira svoju prividnu moć. Jer, uvođenje restriktivnih i represivnih mera uključujući i vojsku angažovanu u civilnom sektoru, a naoružani puškama kojima prkose epidemiji, neće doneti zalihu namirnica onima koji su pogođeni katastrofom ostali bez prihoda, bez posla i minimalca, na rubu još dubljeg siromaštva i u strahu za goli opstanak dok se posledice ekonomske krize izazvane pandemijom tek nagađaju.

U momentu u kom je javnost podređena i prezasićena vanrednim stanjem u Srbiji, uoči širenja zaraze, osvanula je vest o tome kako Ministarstvo unutrašnjih poslova demantuje desničarsku organizaciju Levijatan tvrdeći da sa njima nemaju nikakav sporazum i da su oni jedini nadležni za poslove koje obavljaju. Udruženje Levijatan prethodno je svojim kanalima na društvenim mrežama objavilo kako se stavlja u prvu liniju odbrane u borbi protiv pandemije tako što će se baviti pružanjem pomoći starim i nemoćnim kao i kontrolom mreža i sprovođenjem mera protiv širenja panike i lažnih vesti, tvrdeći da „imaju ingerenciju za reagovanje u smislu momentalnog prosleđivanja službama sa kojima imaju utvrđenu liniju“. Za sada ne možemo sa sigurnošću ni da potvrdimo ni da demantujemo sa kojim to službama ovaj opskurni pokret ima svoju utvrđenu liniju.

Pokret Levijatan poznat je po aktivnostima protiv nasilja nad životinjama, a sada optočeni zlatnim lancima, iz luksuznih ozidanih kada, najavljuju izlazak na predstojeće izbore dok otvoreno zastupaju ekstremno desne stavove, propagirajući mržnju prema izbeglicama. Široj javnosti u Srbiji poznatiji su po svojim video klipovima u kojima se nabildovane militantne njuške iživljavaju uglavnom nad ljudima sa društvene margine, deleći nekakvu pravdu, dok su sa druge strane, te iste njuške, na kolenima pred vladajućim korupcionaškim leglom. Takođe su pod lažnim imenom i navodno apolitičnim ciljevima koji se tiču zaštite životinja prikupljali potpise za izbore.

Dešavalo se već više puta da su se otkrivale veze između državnih službi i ekstremno desnih organizacija uz čiju pomoć je vladajuća desničarska retorika dobijala prihvatljiviji oblik. Istog dana kada je Ministarstvo unutrašnjih poslova demantovalo bilo kakav oblik saradnje sa jednom od organizacija, odbijena je pravosnažna presuda protiv vođe zabranjene organizacije „Nacionalni stroj“ – Gorana Davidovića Firera i Nedeljka Pešića, za izazivanje nacionalne, verske i rasne mržnje i netrpeljivosti na antifašističkom skupu u Domu vojske u Novom Sadu, jer je reč o navodno već presuđenom predmetu u drugom, prekršajnom postupku, a prema zakonu se ne može dva puta suditi zbog istog događaja.

Nacionalni stroj je organizacija koja je zabranjena u Srbiji, a predstavlja se kao „politička organizacija propagandno-edukativnog karaktera čiji se pogled na svet zasniva na ideji nacionalne slobode, socijalne pravde i rasnog identiteta“. Ustavnom Sudu Srbije 14. oktobra 2008. godine dostavljen je zahtev o zabrani ove organizacije gde je kao razlog navedeno da se radi o „tajnoj političkoj stranci (organizaciji) čije je delovanje usmereno ka izazivanju rasne i nacionalne mržnje“. Postupajući po zakonu, Ustavni Sud je 2011. zabranio delovanje Nacionalnog Stroja kao tajnog udruženja čiji je oblik udruživanja zabranjen odredbama člana 55. Ustava RS dok je i upis organizacija sa istim nazivom i istim programskim ciljevima takođe zabranjen. Pored svega navedenog Goran Davidović se skoro vratio u Srbiju i najavio učešće na predstojećim izborima. Ekstremna desnica je očigledno čekala pogodan trenutak za izlazak iz kanalizacije i po svemu sudeći ga je i dočekala.

Sistem u krizi koja se produbljuje traži načine kojima bi uspeo da se revitalizuje, iako je revitalizacija kapitalizma u tom smislu logično nemoguća i svaki naredni pokušaj mu zapravo samo skraćuje vek. U situaciji smo koja se nije drastično promenila dolaskom svetske zdravstvene katastrofe, ali je ona delimično trgla ljude iz levitirajućeg sna sačinjenog od zvaničnog državnog narativa koji masovno zagađuje i zamagljuje umove ljudi. Iako se u dominantnoj slici ne nudi nikakva politička alternativa, dok je globalna tendencija jačanja ekstremne desnice, socijalizam je naš istinski, jedini spas. Što pre sagledamo tu vrstu nužnosti, iako smo možda kritičnu tačku davno prešli, biće moguće prevazići urušavajuću krizu kapitalizma koja već dugo zahteva momentalne promene na svim nivoima društva.

PROTIV SPREGE DRŽAVE I DESNIH EKSTREMISTA!

PROTIV MRŽNJE I NACIONALISTIČKOG NASILJA!

ZA SOCIJALIZAM!

Zatvoreno za komentare.

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: