Državne kontramere u pomoć krizi

Ministar finansija u vladi Srbije Siniša Mali predstavio je predlog mera koje će Vlada Srbije preduzeti povodom krize za koju se kaže da je izazvana aktuelnom pandemijom. Najviše pažnje u ovom planu privukla je najava o jednokratnoj uplati od 100 evra svakom punoletnom državljaninu Srbije što je mera koja treba da pospeši da održi kakav-takav nivo potrošnje.

Međutim, to će biti uplaćeno tek nakon završetka vanrednog stanja, kako je rečeno. Po ovom planu, poslodavcima su date preporuke da bi trebalo, ukoliko je moguće, da organizuju rad od kuće pri čemu se iz troškova isključuju nadoknade za dolazak i odlazak na posao kao i naknada drugih troškova u vezi sa organizacijom rada na taj način.

Dalje, porodice koje imaju decu do 12 godina starosti, ukoliko su jednoroditeljske ili oba roditelja rade, poslodavac treba da omogući jednom roditelju da radi od kuće ili ukoliko to nije moguće treba da napravi raspored rada tako da roditelji koji su zaposleni rade u suprotnim smenama. Rad u smenama jednoroditeljskim porodicama nije od koristi, ali kao i za mnoge druge mere, država ostaje nedorečena i ograđena svojim preporukama.

Ukoliko je pak radnik u samoizolaciji ili karantinu, mere koje se predlažu osobama koje su bile izložene virusu ili koje su inficirane, poslodavac bi trebalo da obezbedi naknadu zarade u iznosu od 65% u odnosu na zaradu koju je zaposleni primao tokom prethodnih 12 meseci. Tako imamo aktuelni slučaj da medicinsko osoblje koje biva izloženo virusu zbog prirode svog posla, koje država veliča kao svoje heroje i borce u prvim redovima, nakon što ih sustigne deo bitke koju biju i moraju biti u samoizolaciji ili karantinu sustiže ova ista odredba i skidaju se sve značke heroja, a oni bivaju kažnjeni smanjenjem plate.

Ovde nailazimo na jednu od zabuna koje država ostavlja. Nije li zaraza, ukoliko potiče sa radnog mesta, vid povrede na radu ili profesionalne bolesti? I da li to znači da ukoliko se radnici na drugim mestima zaraze tokom rada i utvrdi se veza sa radnim mesto to isto ne spada pod ovu kategoriju?

Mogućnost koju je vlast ostavila vlasnicima kapitala je „prinudni godišnji odmor“ koji može trajati 45 dana ili duže, a obaveza poslodavaca jeste da radnicima isplaćuje 60% zarade pri čemu taj iznos ne sme biti manji od minimalne zarade. Postoji i opcija neplaćenog odsustva koja bi većini poslodavaca pogodovala, ali na poslodavcu je da odobri zahtev, a ne da ga predloži.

Poslodavcu je dozvoljeno da otkaže radni odnos zaposlenima ukoliko su oni prepoznati kao tehnološki višak. Donošenjem programa o rešavanju viška zaposlenih, ukoliko je u obavezi da uradi to, poslodavac je slobodan da otpusti „višak zaposlenih“, ali uz isplatu otpremnine. Debatovanje o otpuštanju zaposlenih se počelo nakon što je fabrika PKC iz Smedereva, koja se bavi proizvodnjom kablovskih sistema, otpustila 150 radnika koji su bili preko agencije zaposleni na određeno vreme (3 ili 6 meseci) bez ikakve otpremnine ili daljeg pojašnjenja.

Jednostavno je agenciji prosleđeno da povremeni radnici nisu više bili potrebni i agencija je odradila svoj deo posla. Kako se navodi, sve je odrađeno po zakonu, što samo pokazuje kakav je aktuelni Zakon o radu i bez vanrednog stanja. Treba reći da i u preduzećima sa državnim kapitalom takođe postoji isto model otpuštanja, što svedoči primer preduzeća Tigar AD, koja je otpustila 263 radnica i radnika angažovanih preko agencija.

Iako je pretpostavljeno da se navedene mere odnose prvenstveno na državne službe, na primeru Tigra vidi se da to nije tačno. Država kao obična marioneta kapitala ostavlja svoje radnike na cedilu. Nemilost radnicima, milost kapitalistima.

Uz to treba istaći da ni jedna ustanova, fabrika niti šta slično, što iz državnog, što iz privatnog sektora, nije sankcionisana zbog nedostatka zaštitnih sredstava poput maski, rukavica, dezinficijensa i sličnog što je nedostatak koji se vidi na svakom koraku. Primer može biti fabrika Jura gde su radnici bili u obavezi da nastave sa poslom, ali bez ikakve zaštite, kao i mnoge državne ustanove poput Opština, Pošta itd. Na mestima na kojima je obezbeđen neki nivo zaštite on se uglavnom odnosi u najboljem slučaju na masku i par rukavica po smeni.

Sa ekonomske strane gledano, država se sprema da, kako navode, „da injekciju privredi“ i da se lakše prebrode nedaće koje nailaze. Injekcija, ili paket mera koji je donet, odnosi se na radnike, ali i neizostavno na preduzetnike. Kako kažu, cilj je da se očuva zaposlenost stoga preduzeća koja umanje broj zaposlenih za više od 10 odsto, pri čemu nisu uračunati radnici koji imaju ugovor na određeno vreme, i oni koji su prekinuli poslovanje pre proglašenja vanrednog stanja neće imati pravo na mere koje su donete.

Prvi set mera se odnosi na odlaganje plaćanja akontacija, doprinosa i poreza svakog tipa za privredne subjekte do početka 2021. godine, a i nakon toga 24 meseci i dalje se odlaže bez ikakve kamate.

Cilj drugog seta mera jeste „stimulacija“ poslodavaca da ne dele otkaze, ali se ne zalazi u to da li će radnici biti na odmoru, prinudnom odmoru ili nečemu trećem. Mikro, mala i srednja pravna lica će dobiti isplatu u iznosu minimalnih zarada za preduzetnike, a velika pravna lica će dobiti subvencije u visini od 50% minimalca za zaposlene pri tom se sve to računa za svako lice koje kod njih ima status zaposlenog.

Treći set mera takođe podilazi vlasnicima kapitala gde im se obezbeđuje mogućnost garantnih šema i kredita, a iza njih će stati kao pokriće sama država.

Što se samih radnika i ostalih ljudi tiče, oni su obuhvaćeni četvrtim setom pomenutim na početku a to je da oni spadaju u sve punoletne građane, a da po osnovu samog zaposlenja i eventualnog gubitka zarada nemaju – baš ništa. Takođe set mera ni u jednom segmentu ne obuhvata male poljoprivrednike.

Neka kapitalisti plate cenu svoje krize! Radnički pokret sada više nego ikada treba da ustane na noge i prigrabi ruku slobode od beskrupuloznih preduzetnika na državnim jaslama.

Protiv mera za održanje kapitala!
Protiv kršenja prava radnika!

Zatvoreno za komentare.

Create a website or blog at WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: