Iz karantene ćemo izaći u diktaturu?

Usred brzoširuće epidemije, ogromna većina građana podnijela je žrtvu i pridržava se svih mjera, a sigurno će tako i nastaviti jer nikome nije u cilju napraviti još veći kaos, opteretiti zdravstveni sustav i ugroziti ljude iz svoje okoline. Dok se svi odričemo naših važnih i manje važnih rutina, svjesni da su nesebičnost, oprez i solidarnost nužni za zaštitu svih nas – posebice onih najranjivijih – vladajuća elita u nekoliko je navrata pokazala namjeru da izigra naše strpljenje i nastavi nas tlačiti.

Hrvatska je vlada izašla nedavno s prijedlogom suspenzije ljudskih prava i sloboda, tražeći podršku Sabora za izmjenu Zakona o elektroničkim komunikacijama i nesmetano praćenje građana preko mobitela, navodno da se kontroliraju i sankcioniraju oni koji krše mjeru samoizolacije.

Svjedoci smo i događaja koji pokazuju da odluka o mjeri strogog ograničavanja zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima postaje izlika za policijsko nasilje nad građanima. U Splitu je policija privela tri osobe, dvije žene koje su se šetale gradom, pridržavajući se svih mjera opreza i “socijalnog distanciranja” te treću osobu koja ih je pokušala obraniti.

Nadalje, kako su prenijeli hrvatski mediji, hrvatska vlada na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem, u jeku epidemije održala je tajni sastanak s glavnim urednicima tiskanih medija te nacionalnih televizija i radija, na kojem su mediji dobili uputu o tome kako treba pratiti epidemiju koronavirusa.

Premijer je zajedno sa svojim ministrima glavnim urednicima medija davao naputke kako izvještavati u vrijeme krize te naglašavao da cilj medija mora biti izbjegavanje panike i to tako da se promovira rad vlade. U međuvremenu je krenula i snažna kampanja heroiziranja ministra zdravstva Vilija Beroša, koji je ministarsko mjesto dobio nakon što je smijenjen notorni klerikalac Milan KujUndžić. Istina, da je Kujundžić ostao ministar, možda bi mjere opreza bile tri krunice dnevno i blagoslov pacijenata, no to nije razlog da se novi ministar, makar možda pokazuje veće sposobnosti od prethodnog, diže u nebesa.

Promoviranje kulta ličnosti ljudi o kojima ne znamo ništa, preko izazivanja straha od bolesti siguran je put u još gori politički sustav za obične ljude. Možete biti sigurni da su oni koji taj manevar izvode toga jako dobro svjesni.

Zatvoreno za komentare.

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: