Slava drugarici Helin

Helin Bölek, muzičarka i revolucionarka, članica turskog benda Grup Yorum, umrla je danas od posljedica štrajka glađu u koji je, zajedno s još dvojicom članova grupe, stupila prije 288 dana, dok je bila u zatvoru. Njihov štrajk je odgovor na višedesetljetnu kriminalizaciju i sve učestalije progonjenje članova grupe te na zabranu nastupanja.

Grup Yorum je eksplicitno socijalistička grupa. Kombinirajući tradiciju turske i kurdske narodne muzike njihove pjesme osuđuju kapitalizam i imperijalizam, otvoreno prozivaju njihovog lokalnog pomagača – tursku politiku, te se svrstavaju uz potlačene slojeve društva. Pjevali su na kurdskom još u vrijeme kad je taj jezik bio zabranjen. Na njihovim koncertima nerijetko se skandiraju slogani Narodne fronte (turski: Halk Cephesi), što im je 2016. donijelo zabranu koncerata pod političkom optužbom za „terorizam“.

Zbog otvorenog političkog angažmana članovi benda su pod stalnom represijom od osnutka 1985. (broje oko 400 hapšenja i suđenja), albumi su im redovno zabranjivani i uništavani, no unatoč svemu tome još uvijek među najprodavanijima u povijesti turske glazbe.

Stupivši u štrajk, članovi Grup Yorum postavili su sljedeće zahtjeve:
☆ da se članove grupe skine s liste terorista
☆ da prestane zabrana njihovih koncerata
☆ da se zatvoreni članovi puste na slobodu
☆ da se povuku sudske tužbe i zaustave sudski procesi protiv članova
☆ da se obustave racije njihovog kulturnog centra u Istanbulu

Helin je nepokolebljivo ustrajala uz ove zahtjeve. Ignorancija turskih vlasti nije je pokolebala, samo učvrstila u uvjerenju da je na pravoj strani povijesti. Ušavši u fazu štrajka u kojoj je smrt bila izvjesna, poručila je: Pozivam svih da budu naš glas!

Slava velikoj borkinji i solidarno s Grupom Yorum!

Zatvoreno za komentare.

Create a website or blog at WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: