Lenjinovo delo živi!

Povodom 150. godišnjice Lenjinovog rođenja, s ponosom se sećamo osnivača i teoretičara Boljševičke (komunističke) partije, organizatora i rukovodioca Velike oktobarske socijalističke revolucije i pokretača Komunističke internacionale, svesni težine odgovornosti sledbeništva takvog istorijskog primera.

Vladimir Iljič Uljanov – Lenjin (1870-1924) nesumnjivo je bio najveći revolucionar dosadašnje ljudske istorije, a njegove ideje i delovanje predstavljaju trajni izvor revolucionarne inspiracije. Kao mislilac, strateg i taktičar proleterske revolucije, produbio je marksističku teoriju svojim postuliranjem protivrečnosti između idealizma i materijalizma, analizom monopolskog kapitalizma i razradom pojma diktature proletarijata u toj meri da od 20. stoleća na dijalektici zasnovano materijalističko shvatanje istorije i politički pokret koji ga artikuliše preuzimaju naziv marksizma-lenjinizma.

Pitanja pred kojima se čovečanstvo danas nalazi zahtevaju političku kreativnost i borbenost u donošenju rešenja za koje je čvrstu i stabilnu osnovu postavilo Lenjinovo nasleđe u teoriji i praksi. Uprkos privremenom i, po mnogo čemu, prividnom trijumfu kontrarevolucije, savremeni globalni društveni izazovi nas snažno uveravaju u neophodnost traženja primera kod najboljeg učitelja, što znači da Lenjinovo delo živi i da će živeti!

Zatvoreno za komentare.

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: