Vladajuća klasa zabranila Prvi maj

Vrh vladajuće elite i njoj podobni mediji već decenijama tretiraju Međunarodni dan rada kao isključivo dan za piknik i roštiljanje. Na isti način je predstavljena ovogodišnja odluka o „zaključavanju“ Prvog maja. Jedna od perjanica vanrednog stanja u Srbiji Predrag Kon upotrebio je stilsku figuru sa „hladnim pivom i vrućom jagnjetinom“ kao razlog za „zaključavanje“.

Uopšte ne sumnjamo da mnogi pripadnici viših slojeva društva sve praznike, pa i Prvi maj koriste za uživanje u jelu i piću, ali Prvi maj je praznik radnika i radnica, istih onih koji su pretrpanim kompanijskim autobusima putovali na poslove na kojima takođe najčešće nisu poštovane epidemiološke preporuke, kao i onih koji svakodnevno ostaju bez svojih poslova zbog krize kapitalizma koja sada zloupotrebljava izbijanje epidemije za dalje pogoršavanje položaja socijalno najugroženijih.

Na kraju, odluka koja je donesena, da se samo praktično Prvi maj stavi pod karantin, a ostali dani vikenda ne, ukazuje na potrebu da se dodvori crkvi i najkonzervativnijim elementima društva kao svojevrsnu kontrauslugu za zvanično zatvaranje uskršnjih praznika.

Ne sumnjamo da će bogatiji, poput Kona i Vučićeve svite ipak imati svoju jagnjetinu, a svi mi ostali svih drugih dana imamo pred sobom zadatak da gradimo naš put ka stvaranju boljeg i pravednijeg društva.

Živeo Prvi maj!
Živela radnička borba!
Za socijalizam!

Zatvoreno za komentare.

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: