Sve su to mafijaši

U Zagrebu svi znaju da će gradonačelnik uskoro završiti u zatvoru. Milan Bandić 20 godina kontrolira Zagreb, a čim prestane biti koristan aktualnoj vlasti, pustit će ga da potone. Bandića mnogi u Zagrebu već dugo mrze. On je očiti kriminalac duboko povezan s mafijom. A mnogi u ovom gradu fantaziraju da je to zato što je „dotepenec“, Hercegovac i seljačina, pa je logično i da je kriminalac.

Sad je samo pitanje tko će Bandića zamijeniti. Dio buržoazije i njihovih medija zadnjih tjedana guraju Vilija Beroša. On je ministar zdravlja koji je ni kriv ni dužan postao popularan jer se ljudi boje pandemije. Uz to, on nije Hercegovac ni seljačina, pa mu je i to veliki plus. A mnogi Zagrepčani žele nekog „pristojnog“.

Postoji samo jedan problem: i Vili je duboko povezan s mafijom i to onom istom kao i Bandić. Beroševa sestra je „odgovorna osoba“ u brojnim firmama čiji je vlasnik jedan od glavnih likova organiziranog kriminala u zemlji. I to nije sve. Mafijaške firme su iznenada dobile poslove sa zdravstvenim ustanovama kada je Beroš postao ministar. Vili je svoju mafiju donio u svoje ministarstvo, baš kao i njegov prethodnik.

A Bandić bi trebao završiti u zatvoru zbog iste mafije kojoj je na štetu grada dao da upravlja nekim od ključnih infrastrukturnih projekata. Kada su ga pitali zašto insistira na sumnjivim poslovima odgovorio je novinarima „jeste vi gledali kuma?“ i rekao da je „dobio ponudu koju ne može odbiti“. Drugim riječima, Bandić se više boji da će ga ubiti mafija nego osuditi pravosuđe.

I to je zapravo prava priča o našem političko-ekonomskom sustavu. Mi bismo trebali birati na temelju toga je li netko „seljačina s brda“ ili fina stara kulturna buržoazija. Bandić je inače nekad bio jedan od lidera „ljevice“, a posljednjih godina mu to ne smeta ni da se sliže s fundamentalističkom sektom Željke Markić. Beroš je konzervativni katolik, ali i fini umjereni nacionalist i konzervativac Plenkovićevog HDZ-a. Obojica su jednako u džepu mafije.

To nam pokazuje da budućnost ove zemlje i grada ne ovisi o figurama koje su službeno na čelu. Promjene koje će nam trebati da bismo „živjeli normalno“ puno su veće od samo smjene gradonačelnika.

Zatvoreno za komentare.

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: