Oni koji su ljude spašavali od korone sada trpe policijske batine

Farida, pedeset dvogodišnja medicinska sestra, postala je simbol protesta zdravstvenih radnika u Francuskoj. Iako je mirno prosvjedovala, nju su u utorak policajci oborili na tlo, vukli za kosu, bacali o drvo i tukli pendrecima. Svoje iživljavanje nad malenom ženom (1,55m visine) nastavili su i nakon što ih je upozorila da boluje od astme i treba lijek.

Razlog zašto su je tukli je taj što je tražila poštenu plaću za svoj rad. Farida je poput mnogih drugih znanstvenih radnica radila po 14 sati dnevno na vrhuncu pandemije koja je osobito teško pogodila Francusku. Prilikom liječenja drugih i sama se zarazila virusom koji je uspjela preživjeti, ali ne bez trajnih posljedica za zdravlje.

Deseci tisuća Francuza ovih dana prosvjeduju zbog planova vlade da novac za zdravstvo preusmjeri najbogatijima. Iako u većini drugih zemalja nema tako glasnih prosvjeda, vlade gotovo posvuda rade isto. Nakon što su svjesno žrtvovali najsiromašnije pandemiji, sada žele žrtvovati i zdravstvo i druge javne službe da bi u krizi spasili profite bogatih.

Zatvoreno za komentare.

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: