Bes protiv Vučićeve demagogije i pokvarene elite

Protest koji je je spontano pokrenut ispred Skupštine Srbije posle još jedne u nizu uvredljivih i patetičnih konferencija za novinare Aleksandra Vučića predstavlja eksploziju besa nagomilanog zbog teške ekonomske, političke ali i situacije u zdravstvenom sistemu.

Demonstracije jesu bile potpuno spontane i bez ikakvog kohezivnog elementa osim besa i bez ikakvog smišljenog vođstva ili plana. Okupljenima su, razumljivo za ovakve situacije, pokušali da manipulišu mnogi demagozi od bivšeg poslanika Noga, ultradesničara i bivšeg člana Dveri, do Vuka Jeremića koga je masa oterala sa skupštinskih stepenica. Istina je da su grupe okupljenih pokušavale da nametnu svoju agendu oko Kosova, izbeglica sa Bliskog Istoka i slične grupe stavova, ali niko nije uspeo da preuzme demonstracije i nametne svoje zahteve.

U jednom času je manja grupa demonstranata uspela da uđe u Narodnu skupštinu. To je bio trenutak kada su mnogi od okupljenih pomislili da je vlast uzdrmana. Stvar je bila samo u tome da niko iz državnog aparata nije očekivao ovakvu eksploziju nezadovoljstva kakva se sinoć dogodila. Nakon toga su raspoređene snage policije, žandarmerije i tajne policije koje su operisale u civilu i pod maskama.

Policija je reagovala kršeći ovlašćenja u velikoj meri, što je samo još više raspirivalo bes okupljenih koji su pružili ozbiljan otpor, iako prethodno nisu imali nikakav plan, ni organizaciju.

Sinoćnji skup je još jedan simptom vrenja koje postoji u srpskom društvu od koga je politička elita potpuno otuđena. Da li će, i u kojoj meri, on neposredno uticati na dalji karakter epidemioloških mera, jer je formalno izbio zbog toga, a u kojoj na političku scenu, to u ovom času videće se vrlo brzo.

Ne treba očekivati da sinoćnja masa bude jezgro nove opozicije, jer su bili okupljeni besni pojedinci između kojih nema političke kohezije, nema ni približno jasne ideje šta činiti dalje, osim jednog – da Vučić ode.

Dalje se može očekivati da mnoge buržujske stranke probaju da napune svoje proređene i bezidejne redove demonstrantima od sinoć. Ne treba i ne može se očekivati da sinoć okupljena masa dalje deluje zajedno, već naprotiv da budu podeljeni svojim uobičajenim ideološkim i političkim podelama. Ali, sa druge strane, sva propaganda o nadmoćnoj pobedi na izborima koje su demonstranti apostrofirali kao jedan od izvora zaraze, nadalje nema smisla.

Mi osuđujemo policijsko nasilje i brutalnost države. Osuđujemo mračne desničarske elemente u verovatnoj sprezi sa policijom koji pokušavaju da zloupotrebe i usmere bes mase ka svojim ciljevima. Ali, pozdravljamo duh pobune i zaboravljeni duh borbenosti. Pre svega, slažemo se da su Vučićevi arogantni nastupi uvredljivi za većinu.

Smatramo i da za očekivanje ozbiljnih rezultata treba da postoji promišljena politika, očišćena od nacionalističkih i nazadnjačkih stavova. Put ka tome neće biti kratak zbog višedecenijskom nacionalističkog trovanja masa u Srbiji i šire, ali je očito da najšire mase su već isključene iz bitnih političkih procesa, pa mnogi od njih mogu da se politički izraze samo na način koji se pokazao sinoć u Beogradu.

Zatvoreno za komentare.

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: