Izbori: napad je najbolja obrana

U nedjelju se u Hrvatskoj održavaju parlamentarni izbori. Što se tiče ponude, na nju smo već navikli. U parlament će sigurno ući prije svega ekonomski kriminalci svih vrsta, oni koji su posljednjih 30 godina preko naših grbača postali „elita“. Njima su vrata politike širom otvorena i tako će i ostati dok imamo politički sustav koji privilegira kapital.

S druge strane, ovi izbori su malo drugačiji. Već dugo tako blizu vlasti nisu bili toliki mrzitelji žena i svih drugačijih, pogotovo potlačenih. Među „biserima“ koji bi se možda mogli dokopati vlasti su i oni koji se žele iživljavati nad silovanim ženama, zabranjivati manjinama njihov identitet i postavljati mitraljeska gnijezda da pucaju po izbjeglicama. To su ljudi koje, ako zanemarimo „političku korektnost“, smijemo nazvati samo fašističkim ološom.

Oni, naravno, ne predstavljaju ovu zemlju. Njihovi interesi nemaju baš ništa slično s narodom i njegovim željama. Dok narod samo želi slobodu, materijalnu sigurnost i bolji život, oni im nude samo mržnju prema slabijima, a tom mržnjom usput skrivaju svoju pravu agendu. Gotovo sve stranke na izborima narodu u koji se kunu pripremaju bolne antisocijalne mjere. I računaju da je politički sustav ionako naštiman tako da privilegira bogate i olakšava im da provode svoj klasni rat protiv siromašnih.

To nije sustav koji se može promijeniti na izborima. Ali to ne znači da izbori, baš kao i svaka druga konfliktna situacija na radnom mjestu ili mjestu življenja, nisu mjesto otpora. Pozivamo vas da pružite otpor glasajući za one koji se ne boje otvoreno braniti ni materijalne interese radnika ni prava bilo kakvih manjina i potlačenih. Također vas pozivamo da glasate za one koji se ne boje reći da je rješenje socijalizam.

Reći da je socijalizam jedino rješenje nije samo neka prazna parola na kraju teksta. Hrvatska kao i mnoge druge „tranzicijske zemlje“ nalazi se u posebnoj situaciji. Liberalna fantazija o tome da ćemo kroz kapitalizam postati „razvijena zapadna zemlja“ ispuhale su se. I to zna i „elita“. Zato nam sada kao alternativu sve češće nudi reakcionarne utopije. Umjesto evropske budućnosti, nude nam kršćanski srednji vijek.

Zato je važno imati našu, progresivnu, radničku i ljudsku alternativu. Ljudima koji su zastrašeni da bi klečali i slušali autoritete treba ponuditi ruku da ustanu. Socijalizam je ta ruka. Možda smo daleko od toga da je naša ideja raširena među masama, ali tko danas ne promišlja socijalizam za naše vrijeme i našu zemlju, sutra će se naći u svijetu u kojem mu neće biti dozvoljeno da sam osmišljava svoju budućnost.

Ako sumnjate u to da većina političara aktivno radi na tome da nas dublje zarobi, samo pogledajte liste kandidata. Odgovor ne može biti samo defanzivni. Naprijed u socijalizam, naprijed u slobodu!

Zatvoreno za komentare.

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: