Bolivija ponovo slobodna

Dok se ovog vikenda “demokratski” svijet uglavnom zabavljao pa onda i veselio smjenom oligarhija u SAD-u, nekoliko tisuća kilometara južnije odvijala se prava borba za demokratsku budućnost svijeta. Naime, održana je inauguracija novog bolivijskog predsjednika Luisa Arcea koji je na izborima u oktobru trijumfalno pobijedio kandidate fašističke desnice koji su lani, uz svesrdnu organizacijsku i simboličku potporu SAD-a svrgnuli legalnu vlast Eva Moralesa.

Podsjetimo se, humanitarno-imperijalistički organ američke vanjske politike Organizacija američkih država (Organización de los Estados Americanos) tvrdio je da je Morales lažirao izborne rezultate nakon čega je uslijedio državni udar. Zbog realne opasnosti za svoj život, Morales je bio prisiljen azil potražiti u Meksiku, a kasnije u Argentini. Za to vrijeme instalirana je Jeanine Áñez kao predstavnica Socijaldemokratskog pokreta (Movimiento Demócrata Social), desne političke organizacije koja je osnovana 2013. s ciljem svrgavanja Moralesa. Međunarodne neovisne komisije potvrdile su kasnije da nikakve izborne prevare nije bilo, no Morales se tek ove nedjelje, nakon godinu dana izgona, sigurno vratio u domovinu.

Bolivijski „socijaldemokrati“ na vlast su došli i potporom ekstremno desnih, otvoreno nacističkih organizacija, koje su odmah nakon izgona Moralesa krenule s nasiljem prema domaćem ne-bijelom stanovništvu, provaljujući i paleći stanove političara iz Pokreta za socijalizam (Movimiento al Socialismo – MAS) te organizirajući naoružane milicije protiv Moralesovih pristaša. Opozicija Pokretu za socijalizam situirana je u Santa Cruzu, gospodarskom središtu zemlje čija bijela elita nimalo ne skriva svoj rasizam i prezir prema ostatku svojih ne-bijelih sunarodnjaka.

Ekonomski uspješna, s dobrim vezama s kapitalistima iz SAD-a, ta grupacija kršćanski inspiriranih konkvistadora čini sve kako bi spriječila demokratizaciju bolivijskog društva i sudjelovanje autohtonog stanovništva u vlasti. Ne iznenađuje stoga da je tri dana pred nedjeljnu inauguraciju sjedište stranke, u kojem je u tom trenutku bio i novi predsjednik Arce, napadnuto dinamitom, srećom bez ljudskih žrtava. To je još jedan u nizu dokaza kako “demokratske” snage zamišljaju razvoj svoje zemlje.

Nakon inauguracije lijevi lideri, koji su na njoj gostovali, potpisali su Deklaraciju iz La Paza, politički proglas kojim se osuđuju desničarski državni udari protiv svakog demokratskog pokreta koji se usudi suprotstaviti se kapitalističkoj hegemoniji – praksa koju desetljećima provode fašističke hunte pod kontrolom i s izdašnom pomoći SAD-a.

Čestitamo narodu Bolivije na novom koraku naprijed prema narodnoj demokraciji!

Zatvoreno za komentare.

Create a website or blog at WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: