Saopštenje grčkog Novo levog pokreta (NAR) povodom policijskog nasilja na univerzitetu

Sred širenja pandemije, jedini odgovor vlasti na zdravstvene i društvene probleme je represivno, provokativno napadanje na prava naroda i omladine. Bez mera za podršku javnim i društvenim potrebama, za razliku od smanjivanja poreza i poklona za krupni kapital, smanjivanje plata i direktno napadanje mladih ljudi.

Premijer Micotakis je objavio formiranje specijalne jedinice Univerzitetske policije jačine 1500 ljudi, dok se za to vreme obrazovni sistem urušava i stotine studenata je izgubilo prave na studije. Policija je upala na istorijsko mesto, Politehnički fakultet u petak, 13. novembra. Policajci su napali kroz isti ulaz gde je vojni tenk napadao 17. novembra 1973. tokom studentske pobune protiv vojne hunte u Grčkoj.

Istovremeno, odvijala se operacija u kampusu Nove politehnike, gde je u okviru policijske operacije evakuisana oblast Rektorata koji je bio zauzet od studenata.Policijski upadi u Atini samo nekoliko dana pre istorijskog datuma pokazuju strah vlasti pred rastućim raspoloženjem nezadovoljstva i ogorčenja koji imaju potencijal da se izliju na demonstracijama 17. novembra.

Policijska blokada istorijskog mesta ima za cilj samo da zastrašuje ljude i doprinosi proklamovanom cilju vlasti da onemogući održavanje marša 17. novembra.NAR i Komunistička-oslobodilačka omladina zahtevaju povlačenje policije sa Politehnike i oslobađanje onih koje su odveli bez procesuiranja zbog ukazivanja na policijsku represiju.Vlast se drznula da naredi represivnim snagama da napadnu na Politehniku samo nekoliko dana pre obeležavanja godišnjice pobune.

To su dani kada narod i omladina koji se bore protiv neprihvatljivih mera koje su navodno uvedene u ime njihovog zdravlja, zbog čega je vlast pokazala svoj strah pred pojavom organizovanog narodnog odgovora uvevši nas u novi krug terora i represije. Nema granice koja nije pređena.

Današnji događaji su kulminacija brutalne, neizazvane represije koja je započela s pandemijom: od napada na trgovima, suzbijanja antifašističkih i akcija solidarnosti u kvartovima, do napada na kancelarije levičarskih partija i društvenih centara; reč je očito o provocirajućem delovanju policije koja radi pod političkom komandom ove vlade, a što podseća na najtamnije strane grčke istorije.

Zatvoreno za komentare.

Create a website or blog at WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: