Grčke vlasti zabranile obeležavanje 17. novembra

Grčke vlasti donele su Dekret o zabrani svih okupljanja za više od četiri osobe u sledeća tri dana. Po oceni studentskih i klasnih aktivista, ova odluka nema nikakve veze sa pandemijom koja je poslužila kao izgovor. Naprotiv, ona je donesena da bi se sprečile demonstracije povodom obeležavanja 17. novembra. U pitanju je neustavna odluka koja je donesena prvi put od 1974. godine. Savez tužilaca i sudija javno se oglasio povodom ove odluke, tražeći njeno poništenje.

Zbog pogoršanja ekonomske, socijalne i političke situacije, vlada desničarske Nove demokratije pod maskom antipandemijskih mera neprestano je pojačavala represiju kao jedini odgovor na probleme sa kojima se grčko društvo suočava. Obeležavanje 17. novembra ima poseban značaj među grčkim levičarima, jer predstavlja sećanje na masakr koji je napravila tadašnja vojna hunta na Politehničkom fakultetu.

U petak, 13. novembra došlo je do brutalne intervencije policije na istom tom politehničkom fakultetu. Formirana je i posebna Univerzitetska policija. Sve je ukazivalo da uplašena grčka vlast želi da spreči proširenje talasa pobune na taj značajan datum. Ova odluka je te sumnje samo potvrdila.

Živelo sećanje na 17. novembar!
Živela borba grčkog radništva i studenata!

Zatvoreno za komentare.

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: