Svetski dan solidarnosti s narodom Venecuele

Mnogi pokreti, organizacije i pojedinci podižu svoje glasove u ime solidarnosti sa narodom Venecuele koji je žrtva brutalne opsade i kriminalnih sankcija imperijalističkih sila duže od 15 godina.

Na današnji dan, 19. aprila, kao i protekle godine kada je obeležena 210. godišnjica venecuelanske borbe za nezavisnost protiv dominacije nekadašnje španske imperije, mi izražavamo nedvosmislenu podršku borbi venecuelanskog naroda za očuvanje svoje nezavisnosti i ostvarenje svojih prava na suverenitet i samoopredeljenje. 

U tom pogledu, iznova i odlučno odbacujemo svaki pokušaj mešanja u unutrašnje poslove naroda Venecuele kao i svih planova imperijalističkih sila koje žele da izvrše nasilnu promenu vlasti u zemlji. Među ovim planovima je i prošlogodišnji manevar vlade Sjedinjenih Država tzv. „plan tranzicije za Venecuelu“ kojem su se odmah pridružili njeni evropski saveznici i pojedine vlade Južne Amerike.

Ovaj je plan zapravo novi korak ka jačanju uplitanja i agresivnih akcija ka Venecueli, koja u složenom okviru globalne pandemije ima za cilj da opravda sredstva povećane blokade i nezakonitih jednostranih sankcija koje dodatno komplikuju efekte globalne pandemije za venecuelanski narod.

Podsetimo da je još Obamina administracija uvela ciljane sankcije za pojedince pod izgovorom kršenja ljudskih prava, korupcije i antidemokratskih postupaka. Trampova uprava ih je potom značajno proširila na ekonomske sankcije protiv Venecuele pravdajući se autoritarizmom predsednika Madura koji je uzgred rečeno na vlasti od 2013. god. U januaru 2019. god. Sjedinjene Države su priznale Huana Gvaida za privremenog, neizabranog, predsednika. Trampova administracija je tada uvela sankcije protiv venecuelanske državne naftne kompanije (Petroleos de Venezuela, S.A., ili PdVSA), Centralne banke i Vlade kako bi izvršili pritisak na Madura da napusti vlast. Od 22. januara 2021. god., Ministarstvo finansija je uvelo sankcije za 166 pojedinaca, a Stejt department je ukinuo vize za više od 1.000 Venecuelanaca i njihovih porodica. Bajdenova administracija „ne žuri sa ukidanjem sankcija“ niti obustavlja pritisak na naftni sektor Venecuele a ispunila je i najavljeno obećanje iz predizborne kampanje kojom je odobren privremeni status azila za više od 300 000 Venecuelanaca koji žive u SAD.

Najoštrije osuđujemo i dalje trajanje i proširivanje jednostranih i eksteritorijalnih mera prinude kao zločin protiv naroda Venecuele. Pozivamo na momentalno ukidanje nezakonitih sankcija vlade SAD-a i Evrope protiv ove zemlje. Isto tako, zahtevamo povraćaj finansijskih resursa u vlasništvo Bolivarske Republike Venecuele koja se ilegalno drže u međunarodnim bankama, a kako bi se mogli koristiti u nasušnim potrebama zemlje u borbi protiv COVID-19 i u razvoju nacionalnih proizvodnih kapaciteta.

Na kraju, upozoravamo narode sveta na ozbiljnu pretnju vojnom intervencijom i imperijalističkim ratom protiv Venecuele. Američka vlada nastoji da pripremi povoljnu međunarodnu pozornicu za rat u Latinskoj Americi i na Karibima. Akcije američkog Ministarstva pravde protiv venecuelanskog predsednika Nikolasa Madura i visokih zvaničnika bolivarske vlade, neobično povećanje američkog vojnog prisustva u Kolumbiji, zajedničke američko-kolumbijske vojne vežbe u blizini venecuelanske granice i raspoređivanje američke mornarice na Karipskom moru pod izgovorom borbe protiv trgovine drogom, jasan su dokaz sve opasnijih koraka američkog imperijalizma ka izazivanju rata protiv Venecuele.

Pozivamo narode sveta da spreče ratno ludilo imperijalizma u Latinskoj Americi i na Karibima i da brane pravo venecuelanskog naroda na samoopredeljenje i mir.

PROTIV IMPERIJALIZMA U LATINSKOJ AMERICI I SVETU!

SOLIDARNO SA NARODOM VENECUELE!

Zatvoreno za komentare.

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: