Imperija uzvraća udarac

Ovih je dana u Francuskoj uhapšeno sedmero talijanskih “terorista” zbog zločina počinjenih tijekom talijanskih “olovnih godina” (od 1960-ih do 1980-ih), odnosno perioda ekstremne državne represije prema svakoj lijevoj politici i pokretu koja je potom izazvala i nasilnu reakciju od strane lijevih političkih organizacija. Kako bi izbjegli zatvorske kazne, talijanski su borci prebjegli u Francusku i tamo bili pod zaštitom nepisanog, ali čvrstog pravila, tzv. „Mitterandove doktrine“ o neizručivanju političkih osuđenika. Dok je sedmero članova Crvenih brigada (Brigatte Rosse), pokreta „Borba se nastavlja“ (Lotta Continua) i Naoružanih revolucionarnih jezgri (Nuclei Armati Rivoluzionari) uhapšeno, za troje njih se još traga.

Hapšenje je nastupilo kao rezultat uspješnih pregovora talijanske i francuske strane, na inicijativu svježe talijanske vlade pod predsjedanjem Marija Draghija. Najprije su ministri dogovarali tehnikalije, a dan kasnije u ugodnom telefonskom ćaskanju dogovor su cementirali Draghi i Macron, pri čemu je talijanski premijer naglasio kako se ovim činom konačno zatvaraju duboke rane od kojih mnogi u Italiji pate. Rane ubijenih komunista i žrtava brutalnog policijskog i fašističkog nasilja iz tog perioda ovom je prilikom nekako zaboravio napomenuti. Sporazum je s oduševljenjem pozdravila ekstremna talijanska desnica na čelu sa Salvinijem.

Ovdje treba podsjetiti, Mario Draghi bivši je predsjednik Europske centralne banke, Talijanske narodne banke i zaposlenik Goldman Sachsa – jedne od najzaslužnijih banaka za ekonomski kolaps iz 2008. Nakon perioda političke nestabilnosti kao nezavisni kandidat imenovan je ovog februara mandatarom nove vlade nacionalnog jedinstva koja ima za cilj pomiriti suprotstavljene strane u visoko polariziranom talijanskom društvu. Ovu gestu stoga teško možemo promatrati kao čin izvršenja pravde nad sad već starim i mahom bolesnim revolucionarima. Ona je u prvom redu politička poruka kako je jedini put u bolju budućnost nadilaženje političkih podjela i slijeđenje „objektivne“ neoliberalne dogme. Svaki pokušaj osporavanja takvog puta „neutralna“ Draghijeva vlada rješavat će na isti način.

Zatvoreno za komentare.

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: