U Kolumbiji ubijaju prosvjednike!

Stotine hiljada radnica, studenata, građanki i sindikalista već tjednima prosvjeduje protiv brutalne represivne vlade. Ta vlada je u ovim teškim vremenima pandemije siromašnima otežala liječenje radi profita najbogatijih. Očekujući proteste, režim je zabranio okupljanja tobože zbog Covida, dok istodobno provodi svoju pljačkašku „reformu“ oduzimajući narodu pravo na zdravlje.

Režimska policija je ubila desetine ljudi, dok se stotine vode kao „nestale“. Desničarske paravojske su zajedno sa režimskim batinašima ozlijedile preko tisuću ljudi, a više stotina prosvjednica je i oteto i mučeno po režimskim kazamatima. Sve to se događa u zemlji koja i inače redovito ubija najviše sindikalista, ekoloških aktivistica i studentskih lidera na svijetu. U zemlji u kojoj vlada mafija, uz potporu fašističkih oružanih grupa.

Pitate se kako to da niste ništa čuli o tome? I koja je to zemlja? Rusija? Kina? Iran?

Ne, nije ni jedna od zemalja o kojima se inače piše. Radi se o Kolumbiji. A razlog zašto ništa ne znamo o tome je taj što je Kolumbija najvažniji američki i općenito zapadni saveznik u Latinskoj Americi. To je jedina zemlja u kojoj ljevica nikada nije bila na vlasti i koja je uvijek bila tvrđava za uništavanje kontinentalne ljevice.

Sjetimo se susjedne Venezuele 2019. godine. Kada je tamo bogataška desničarska opozicija pokušala puč, sve zapadne sile skočile su pučistima u pomoć, priznale nasumičnu grupu pučista kao „vladu“, opljačkale državnu imovinu Venezuele u inozemstvu i organizirale terorističke napade protiv vlade. Mediji su nas pak tjednima bombardirali s „vijestima“, često prozirno lažnima, i pozivima da se uključimo u rušenje „brutalnog režima“.

Sad kada se puno gore nasilje i doista široki demokratski pokret događaju doslovno u zemlji do, postoji samo zavjet šutnje, i stidljiva potpora krvavom kolumbijskom režimu „ispod žita“.

Zašto? Zato što sadašnji prosvjednici ne traže zapadnu intervenciju i više imperijalizma, nego traže socijalnu pravdu, koju im upravo imperijalizam želi oduzeti. Za naše „demokrate“ koji kontroliraju zapadne vlade i medije, takvi zahtjevi nisu vrijedni potpore.

Zatvoreno za komentare.

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: