Jeruzalem: nazvati stvari pravim imenom!

Posljednjih dana mediji izvještavaju o „eskalaciji sukoba“ Izraela i Palestinaca. Okidač za „eskalaciju“ bila je odluka izraelske vlade da protjera arapske obitelji iz njihovih domova u naselju Šeik Džara u jeruzalemskom Starom gradu. Ta najnovija protjerivanja kao nastavak izraelske politike etničkog čišćenja naišla su na otpor lokalnog stanovništva.

Palestinci su se mobilizirali na proteste protiv ovog, još jednog koraka u aneksiji Istočnog Jeruzalema. Izraelska policija se okomila na demonstrante, a usput i na vjernike koji su se okupili u džamiji al-Aksa i njezinom platou na ramazanskoj molitvi, zasuvši ih suzavcem i gumenim metcima. Paralelno na trgu pred džamijom okupili su se i izraelski desničari slaveći nadolazeći Dan Jeruzalema (10. svibnja) kad obilježavaju zauzimanje grada davne 1967. godine.

Ultranacionalisti su pjevali pjesme povezane sa supremacionističkim pokretom ortodoksnog rabija Meir Kahanea. Kahane je u kao zastupnik u izraelskom parlamentu žestoko zagovarao etničko čišćenje Palestinaca s okupiranih teritorija te predlagao čitav niz zakona kojima bi se zabranilo spolne odnose Židova i ne-Židova, strogo odijelilo židovska i arapska naselja, svim ne-Židovima uskratilo pravo državljanstvo itsl. Njegova partija, Kach, zabranjena je 1994. nakon što je jedan njezin pripadnik ubio 29 Muslimana u molitvi u Hebronu, ali se ove godine vratila u parlament pod drugim imenom i uz potporu izraelskog premijera Netanjahua.

Napad izraelske policije na džamiju, kao i desničarsko slavlje na trgu pred džamijom za vrijeme ramazanske molitve, nisu slučajni. Radi o taktičkom potezu kojim se „najnovija eskalacija“ prikazuje kao vjerski sukob. No, ono što eskalira u Jeruzalemu nije „sukob Izraelaca i Palestinaca“, već brutalna okupatorska vojna sila koja desetljećima protjeruje i razvlašćuje palestinski narod. Ono što eskalira u Jeruzalemu nije „sukob Izraelaca i Palestinaca“, već krajnje asimetrični rat moćne vojne sile opremljene najsuvremenijim naoružanjem uz milijarde dolara američke potpore protiv golorukog naroda.

Solidarno uz palestinski narod!

Zatvoreno za komentare.

Create a website or blog at WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: