Linija #004: Borba zaposlenih u fabrici Fiat automobili Srbija // Značaj zagrebačkog Pridea // Pojačavanje represije na grčkim univerzitetima

BORBA ZAPOSLENIH U FABRICI FIAT AUTOMOBILI SRBIJA

Povodom najavljenog dvogodišnjeg zatvaranja fabrike automobila u Kragujevcu i stavljanja njenih radnica i radnika pred svršen čin – odlazak u inostranstvo. Ponuđena otpremnina za one koji ne prihvataju tu opciju je 220 evra po godini staža.

Vlasnici kapitala, koji su korisnici sredstava koje Srbija uzima od svojih građana, odbijaju bilo kakav razgovor sa zaposlenima kojima su postavili ultimatum. Rukovodstvo sindikata je pokazalo nespremnost za ozbiljniji otpor, reagovalo je prekasno i borba koja se sada vodi jeste simbolična sa minimalnim ciljem da se poveća iznos otpremnine na 1000 evra po godini staža.

Bez obzira na sve, mi se nalazimo u koloni podrške borbi, pozivajući sve na radikalnije zahteve i odlučniju borbu.


ZNAČAJ ZAGREBAČKOG PRIDEA

U Zagrebu je 4.6. održan 21. Zagreb Pride. Preko 10.000 sudionika još je jednom pokazalo kako je ova manifestacija jedan od najznačajnijih godišnjih događaja u gradu. Formalno, naravno, radi se o protestu protiv homofobije, odnosno za prava LGBT osoba, ali Zagreb Pride zapravo je već davno prerastao samo taj zahtjev. On je postao jedna od glavnih točaka otpora ultrakonzervativnoj kontrarevoluciji koja u Hrvatskoj, kao i većini zemalja istoče Evrope, prati restauraciju kapitalizma zadnjih 30 godina.

Slobodoljubivi ljudi Zagreba i Hrvatske to odavno prepoznaju i sudjelovanje na Prideu jedan je od izraza otpora puzajućoj inkviziciji. Zajedno sa zahtjevom za prestankom sustavne diskriminacije LGBT osoba, izlaskom na ulice gradi se i jedinstvo u otporu, a time i temelji za borbu za pravedniji svijet budućnosti kao jedinu stvarnu alternativu mračnjaštvu sadašnjosti.


POJAČAVANJE REPRESIJE NA GRČKIM UNIVERZITETIMA

U utorak 26. maja, nakon nedelja neisprovociranih napada policije u Aristotel Univerzitetu u Solunu, izvršen je krvav napad interventne policije na protest studenata koji je rezultirao ozbiljnim povređivanjem studenta, člana Ujedinjenog nezavisnog levog pokreta. Nakon što je nekoliko minuta ležao bez svesti i krvario, studenta su odveli u bolnicu sa prelomom vilične kosti, oštećenom protezom i gubitkom sluha na jednom uhu.

Grčka desničarska vlada premijera Kirijakosa Micotakisa suspendovala je zakon kojim se sprečava prisustvo policije na univerzitetima, a grčki ustavni sud je početkom maja tekuće godine proglasio prisustvo policije na univerzitetu legalnim, što ranije nije bilo moguće. Lokalni mediji preneli su da je nakon protesta u Solunu uhapšeno šest osoba koje su usled nedostatka dokaza puštene iz pritvora.

Omladinci su na univerzitetima širom zemlje masovno odbacili studentsku frakciju Nove Demokratije svojim glasovima i dokazali da ne žele da imaju ništa sa vladom, oštro osuđujući zakone kako u prosveti tako i načelno za crnu budućnost koju pripremaju omladini. Studentska frakcija Nova Demokratija je izgubila prvo mesto posle trideset godina sa padom od 10% u glasovima (sa nekadašnjih 39% na 29%). Učešće u izborima je bilo masovno i sa značajnim prisustvom mlađih studenata koji su borili velike bitke u prethodnom periodu. Kao prva sila je izronila frakcija omladine Komunističke partije, dok su snage radikalne i antikaptalističke levice (Ujedinjeni nezavisni levi pokret/EAAK) uzdigle do trećeplasirane sile širom zemlje sa više od 15% glasova.

EAAK je uspeo da postane vodeća sila u glavnim institucijama u zemlji (poput Politehničkog univerziteta u Atini, Filozofskog fakulteta u Tesaloniji, Fakulteta nauke u Atini, Politehničkog univerziteta na Kritu) kao i mnogobrojnim školam u Atini i Solunu i posebno u studentskim asocijacijama koje su odigrale predvodničku ulogu u organizovanju borbe mladih. Sve ovo potvrđuje realnu mogućnost subverzivnih ideja da pobede i izgrade masivnu, borbenu, radikalnu i antikapitalističku struju kod omladine u ovim teškim vremenima u kojima živimo.


LINIJA: BILTEN SA SAMOORGANIZOVANOM DISTRIBUCIJOM

Tekstovi koje ste upravo pročitali dio su publikacije Crvene akcije / Crvene inicijative, komunističke grupe u Hrvatskoj i Srbiji. Osim online, ona izlazi i u štampanom obliku. Ali distribucija ovisi samo o članicama i simpatizerima. OVDJE možeš pronaći PDF publikacije. Isprintaj ga, crno-bijelo ili u boji, obostrano ili jednostrano, svejedno je. Daj ga nekome ko bi mogao biti zainteresiran ili ga zalijepi na oglasnu ploču na mjestu na kojem bi mogli biti zainteresiranih ljudi.

>> PREUZMI PDF <<

Zatvoreno za komentare.

Create a website or blog at WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: