Povodom situacije u fabrici „Zastava oružje“

Borba koju trenutno vodi Samostalni sindikat Zastava oružje jeste borba za radna mesta i borba protiv privatizacije.

Odugovlačenjem države da ispuni svoj deo procedure za normalno funikcionisanje fabrike Zastava oružje, ta fabrika dospeva u nezavidnu situaciju gomilanja problema i nemogućnosti da se normalno servisiraju dugovi, obaveze ili nesmetano organizuje proizvodnja.

Sindikat je taj koji pokušava da izvši pritisak na organe vlasti, pozivajući se na zajednički interes očuvanja fabrike i svakog radnoig mesta.

Već godinama je poznata ideja da se ova, nekada vrlo uspešna fabrika, razbije na više segmenata i tako privatizuje, barem jednim delom. Pošto ti pokušaji do sada nisu uspeli, utisak je da se pribegava najpoznatijem receptu koji se sastoji u potpunom uništenju jedne fabrike do trenutka nemogućnosti popravke situacije, čime se cena dodatno obori. Taj scenario je dobro poznat iz tranzicije svih jugoslovenskih republika. Tako su tajkuni dolazi do višemilionskog plena sa minimalnim ili nikakvim ulaganjima.

Sindikat koji trenutno vodi pregovore sa predstavnicima vlasti predvodi ovu borbu. U tome zaslužuje podršku, uz drugarsku i dobronamernu napomenu da treba biti spreman za dugu i radikalnu borbu, jer je fabrika očigledna meta od koje neće odustati tako lako i da je ovo samo jedan u nizu pokušaja.

Zastavu su izgradili radnice i radnici Kragujevca. Oni je brane. Oni su njena budućnost.

Protiv privatizacije!

Za radničku borbu!

Zatvoreno za komentare.

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: