PRVOMAJSKI PROGLAS CRVENE AKCIJE

Ovogodišnje obilježavanje Prvog maja, međunarodnog praznika rada, odvija se u teškim okolnostima zaoštrene krize kapitalizma. Svijet u kojem živimo nalazi se u stanju sličnom katastrofi: energetska kriza, klimatska kriza, ratovi diljem planete, visoka inflacija i posljedice pandemije korone stvaraju neizvjesnost i mnoge radnice i radnike bacaju u egzistencijalne brige.

Dok se sjećamo 1. maja 1891, prvog obilježavanja praznika rada kojim se komemorira u krvi ugušen protest čikaških radnika protiv eksploatacije i nasilja kapitalističke države razmišljamo o sadašnjim problemima. Stvarnost radnog naroda i danas je neizvjesna: nezaposlenost, agencijski rad, prekarni rad, migrantski rad, nepriznati i neplaćeni kućanski i reproduktivni rad – samo su neka od naličja politika smanjenja cijene rada u korist kapitala koje nameću centri moći MMF i Svjetska banka, a širokih ruku prihvaćaju naše kompradorske elite duboko upletene u korumpirane poslove tranzicijskog „prelaza“ na tržišnu ekonomiju.

Povijest nas je naučila da radnicima nikada ništa nije bilo poklonjeno, za sve su se borili i izborili sami! Kapital će sve učiniti da spriječi organiziranje radničke klase te da depolitizira i prikrije političku dimenziju Prvog maja. Poznato je da kapital ne može bez radnika – ali radnici mogu itekako živjeti bez kapitalističke eksploatacije! Svjesni da živimo u trenutku kada je kapitalizam iscrpio svoju povijesnu ulogu, te da će nastaviti izazivati nove krize, moramo čvrsto stajati zajedno u duhu radničke solidarnosti! Prvi maj ne smije biti obilježen kao prazno slavlje bilo kojeg drugog praznika gdje se raznorazni politikantski skorojevići i „profesionalni“ sindikalisti sjete radničke klase, Prvi maj mora biti simbol borbe za radnička prava i izraz radničke solidarnosti! Prvog maja moramo se sjetiti svih prethodnih borbi za pravednije društvo, štrajkova, prosvjeda i pokazati da naša borba nije stvar prošlosti već iskra koja najavljuje novi pravedniji svijet!

Zato pozivamo sve radnice i radnike da Prvog maja visoko dignu svoje crvene zastave. Pokažimo da smo zajedno jači i da ne pristajemo na kapitalističko barbarstvo!

Živio borbeni Prvi maj!

Zatvoreno za komentare.

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: