ZASTAVA JE PALA

Početkom marta meseca prodati su ostaci ostataka fabrike automobila Zastava Kragujevac. Nekada najveća jugoslovenska fabrika (Zavodi Crvena Zastava), koja je na vrhuncu uspeha zapošljavala više od 30 hiljada ljudi u svakoj od jugoslovenskih republika, tokom ratnih i tranzicionih vremena pljačkana je i čerupana nemilosrdno, pre svega od države, svojih rukovodilaca, ali i svih drugih koji su bili u prilici.

Zato je svaki mogući antiradnički i antiekonomski eksperiment morao da se odnosi i na Zastavu: takozvano dekomponovanje, akcije, zakupi, prodaja… Zastava je više od 30 godina sistematski uništavana na svim nivoima.

I posle toliko vremena, ostalo je nešto da se proda; naravno, nije iznenađenje što je na čelu firme-kupca jedan od bivših direktora Zastavine Energetike. Prodaja se smatra stečajnom, pri čemu treba reći da je poslednji automobil proizveden u Zastavi pre više od deset godina a da je celokupna linija za proizvodnju jednostavno uništena.

Fabrika u međuvremenu nije radila. Niko na nju nije računao. Nije imala zaposlenih. No, preostalu imovinu su privilegovani skrivali od očiju javnosti i evo sada došli do nje ispod svake pristojne cene.
Zastava je lice grabeža i sistematskog uništavanja onoga što su generacije stvarale. Nužda će nas naterati da sve stvaramo od početka.

Protiv buržujske pljačke!

Zatvoreno za komentare.

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑