Živela naša komunistička budućnost!

Fragment Tatljinovog spomenikaPrigodni govor povodom otkrivanja prvog izgrađenog dela Tatljinovog spomenika III Internacionali, Beograd, park pored Muzeja savremene umetnosti (Ušće), 19. maja 2007:

Dragi poštovaoci umetnosti,
Drugarice i drugovi,

Večeras smo se okupili kako bismo prepoznali fragment Tatljinovog Spomenika Trećoj internacionali, značajnog projekta avangardne umetnosti, umetnosti u službi revolucije. Činjenica da taj projekat nije dovršen koincidira sa činjenicom da ni projekat Treće internacionale nije dovršen.

Treća, komunistička internacionala nastala je posle moralnog sloma socijaldemokratske Druge internacionale u Prvom svetskom ratu i pobede Oktobarske revolucije. Nalazeći uporište u Sovjetskoj Rusiji i idejama Vladimira Iljiča Lenjina, revolucionarne snage okupljaju se marta 1919. godine u Moskvi i osnivaju novu, Komunističku internacionalu. U razvoju Kominterne reflektovalo se izrastanje i sazrevanje svetskog komunističkog pokreta, njegovi usponi i porazi, plime i oseke, politička dostignuća i promašaji, unutrašnje kontroverze i taktički zaokreti. Kominterna je izražavala osnovne težnje i zahteve revolucionarnog krila radničkog pokreta. U njenim idejama i organizacionoj strukturi ogleda se antagonizam prema socijaldemokratskoj tradiciji i svakom obliku saradnje s kapitalističkim poretkom, kao i težnja za ubrzanjem revolucionarnog procesa putem organizovane akcije. Zbog toga je, do svog ukidanja 1943. godine, Komunistička internacionala izrasla u milionsku organizaciju kojoj po rasprostranjenosti i ideološkom uticaju nije bilo premca u novijoj istoriji.

Projekat Treće internacionale nije dovršen. Danas, kada se suočavamo sa eskalacijom agresije centara imperijalizma protiv naroda širom sveta, dužni smo da ujedinimo snage suprotstavljene njihovom permanentnom „globalnom ratu protiv terorizma“ i da razvijemo snažni antiratni pokret koji će izraziti solidarnost s otporom koji ti narodi pružaju. Balkanske zemlje nalaze se pod NATO okupacijom i duboko su umešane u nepravedni rat koji se vodi u Iraku i Avganistanu, učestvujući u njemu kroz pomaganje NATO trupama. Privrede balkanskih zemalja izložene su lavini neoliberalnih mera koje diktiraju imperijalističke sile. Takvi procesi nužno vode do pogoršanja uslova života stanovništva, daljeg urušavanja privrede i pustošenja prirodnih resursa, a čitav Balkan postaje sve zavisniji od multinacionalnog kapitala. Kapitalistički plaćenici koji čine marionetski režim u Srbiji, bez obzira da li potiču iz „reformskog“ ili „patriotskog“ bloka, nastaviće da služe imperijalističkim gospodarima, rasprodajom preostalog društvenog bogatstva i integracijom u kapitalističke vojno-političke strukture.

Kao što možemo videti iz današnjih uspeha revolucionarnog pokreta u Latinskoj Americi i Južnoj Aziji, mase su u svetskim okvirima već odbacile kapitalistički poredak, kao poredak koji im ne nudi uslove za rešavanje osnovnih egzistencijalnih potreba i ne omogućava potvrđivanje njihove ljudskosti. Iskustva Treće internacionale i dalje žive kao inspiracija.

Izgradnja fragmenta Tatljinovog Spomenika Trećoj internacionali ovde, u Beogradu, upoznaje nas sa svetskim trendom prikupljanja krhotina emancipatorske politike i obnove revolucionarnog pokreta. Prepoznavanje ovog komada čelika kao delića Tatljinovog tornja, obavezuje nas da prepoznamo svoju dužnost organizovanog delovanja u cilju davanja doprinosa borbi svetske ljudske zajednice protiv svetskog kapitalističkog poretka.

Živela naša komunistička budućnost!

Priprema za otkrivanje fragmenta spomenika

Zatvoreno za komentare.

Napravite veb-sajt ili blog na WordPress.com

Gore ↑

%d bloggers like this: